Начало Хранене и диета Вегетарианска диета понижава риска от рак на дебелото черво

Вегетарианска диета понижава риска от рак на дебелото черво

Вегетарианска диета може да понижи риска от рак на дебелото черво с 22 % според ново проучване, публикувано в сп. JAMA Internal Medicine.

Сред вегетарианците, консумирали риба понижението на риска е било още е по-изразено.

Ракът на дебелото черво (колоректален карцином) е вторият по честота карцином при мъжете и трети при жените, като честотата му непрекъснато нараства. Скрининговите изследвания като колоноскопията са спасили живота на много хора чрез своевременното откриване на преканцерозните полипи.

Много по-важно е обаче осъществяването на първична превенция, която цели предпазване от формиране на тумори. Оказва се, че диетата е един от начините за понижаване на риска от колоректален карцином.

Американски учени са проследили хранителните навици на над 77000 мъже и жени в продължение на 7 години. За този период са били регистрирани 380 случая на рак на дебелото черво и 110 случая на рак на ректума.

Половината от участниците не са били вегетарианци и са консумирали месо поне веднъж седмично. Останалите участници са били разделени на следните групи:

  • полувегетарианци – консумират месо по-рядко от веднъж седмично
  • песко-вегетарианци – консумират риба и морски дарове, но избягват месото
  • лакто-ово-вегетарианци – избягват месо, но консумират яйца и млечни продукти
  • вегани – избягват месо, яйца и млечни продукти.

Резултатите са показали, че общо групата на вегетарианците са имали 22 % по-нисък риск от колоректален карцином, в сравнение с участниците, които не са били вегетарианци.

Най-изразено понижение на риска (43%) са имали вегетарианците, които са консумирали риба, а най-малко (8 %) са имали полувегетарианците.

Това проучване показва само наличието на връзка между рака на дебелото черво и диетата.

Други проучвания са показали, че червеното месо повишава риска, а богатата на фибри храна понижава риска от колоректален карцином.

Не е известно как вегетарианската диета предпазва от рак на дебелото черво. Възможно е плодовете и зеленчуците да имат предпазващ ефект, а месото да има вредно въздействие.

Освен това рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението и понижават риска от някои видове рак. Мазната риба е богата и на витамин Д, за който се знае, че предпазва от рак на дебелото черво и други злокачествени тумори.

Дори малки промени в диетата могат да помогнат за превенцията на рака.

Прочетете за:
Рак на дебелото черво