Начало / Хранене и диета / Вегетарианска диета понижава риска от рак на дебелото черво

Вегетарианска диета понижава риска от рак на дебелото черво

мар. 10, 2015

Вегетарианска диета може да понижи риска от рак на дебелото черво с 22 % според ново проучване, публикувано в сп. JAMA Internal Medicine.

Сред вегетарианците, консумирали риба понижението на риска е било още е по-изразено.

Ракът на дебелото черво (колоректален карцином) е вторият по честота карцином при мъжете и трети при жените, като честотата му непрекъснато нараства. Скрининговите изследвания като колоноскопията са спасили живота на много хора чрез своевременното откриване на преканцерозните полипи.

Много по-важно е обаче осъществяването на първична превенция, която цели предпазване от формиране на тумори. Оказва се, че диетата е един от начините за понижаване на риска от колоректален карцином.

Американски учени са проследили хранителните навици на над 77000 мъже и жени в продължение на 7 години. За този период са били регистрирани 380 случая на рак на дебелото черво и 110 случая на рак на ректума.

Половината от участниците не са били вегетарианци и са консумирали месо поне веднъж седмично. Останалите участници са били разделени на следните групи:

  • полувегетарианци – консумират месо по-рядко от веднъж седмично
  • песко-вегетарианци – консумират риба и морски дарове, но избягват месото
  • лакто-ово-вегетарианци – избягват месо, но консумират яйца и млечни продукти
  • вегани – избягват месо, яйца и млечни продукти.

Резултатите са показали, че общо групата на вегетарианците са имали 22 % по-нисък риск от колоректален карцином, в сравнение с участниците, които не са били вегетарианци.

Най-изразено понижение на риска (43%) са имали вегетарианците, които са консумирали риба, а най-малко (8 %) са имали полувегетарианците.

Това проучване показва само наличието на връзка между рака на дебелото черво и диетата.

Други проучвания са показали, че червеното месо повишава риска, а богатата на фибри храна понижава риска от колоректален карцином.

Не е известно как вегетарианската диета предпазва от рак на дебелото черво. Възможно е плодовете и зеленчуците да имат предпазващ ефект, а месото да има вредно въздействие.

Освен това рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението и понижават риска от някои видове рак. Мазната риба е богата и на витамин Д, за който се знае, че предпазва от рак на дебелото черво и други злокачествени тумори.

Дори малки промени в диетата могат да помогнат за превенцията на рака.

Прочетете за:
Рак на дебелото черво