Меню

Хората, които приемат витамин А като добавка могат да намалят риска от развитие на рак на кожата, показва ново проучване.

Американски учени са анализирали риска от меланом сред близо 70000 човека на средна възраст 62 години. Те са установили, че приема на витамин А (ретинол) понижава риска от развитие на меланом с 40 %.

Д-р Мериам Асгари, ръководител на проучването отбелязва, че протективният ефект се дължи на ретинола, а не на провитамин А (каротен).

Според учените ефекта на ретинола е по-силно изразен при жените.

Витамин А се съдържа главно в черния дроб, рибеното масло, яйцата и млякото.

Препоръчителната дневна доза за витамин А при възрастни е от 5000 до 8000 UI. При предозиране може да се наблюдават странични ефекти, като уголемяване на черния дроб, болки в ставите и костите, главоболие.

На този етап изследователите не могат да препоръчат на хората да започнат да приемат витамин А за превенция на меланом. Необходимо е по-задълбочено проучване, за да се направи тази препоръка.

Най-добрият начин да се предпазим от рак на кожата е да ограничим времето, което прекарваме на слънце.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!