Злокачествените тумори са една от водещите причини за смъртността в много страни.
Известно е, че за развитието на раковите заболявания допринася нездравословната диета.
Редица изследвания са доказали, че има връзка между туморите и мастно разтворимия витамин Е.
Учени от Rutgers University са провели проучване, което показва, че витамин Е, приет с храната има значителен ефект върху образуването и прогресирането на туморите. Те са установили, че двете форми на витамин Е (гама- и делта- токоферол), съдържащи се в соята, царевичното олио, ядките предпазват от развитието на рак на белия дроб, на дебелото черво, на гърдата и на простатата.
На авторите на проучването е известно, че предишни изследвания са показали, че витамин Е не само, че не предпазва, но дори повишава риска от развитие на рак. В тези изследвания обаче е използвана синтетичната форма на витамин Е.
Витамин Е съществува в различни форми в природата.
Според експертите, за да се възползваме от положителните ефекти на алфа и делта формите на витамин Е трябва да го набавяме чрез хранителните продукти като ядки, зърнени храни, растителни масла.
Проучването е публикувано в сп. Cancer Prevention Research.