Начало / Хранене и диета / Ябълков оцет регулира кръвната захар

Ябълков оцет регулира кръвната захар

мар. 4, 2015

Необработен, органичен и непастьоризиран ябълковият оцет е много повече от дресинг за салата. От векове той се е използвал като народен лек за всякакви здравословни проблеми.

Ябълковият оцет се получава чрез ферментация на ябълки. Домашният ябълков оцет има светло жълт цвят и мътна утайка (майката на оцета). Той съдържа всички полезни вещества на ябълките, киселини (оцетна, ябълчена), ензими, ценни минерали и витамини.

Ето 6 ползи за здравето от ябълковия оцет:

  • Понижава холестерола

Ябълковият оцет може да подобри липидния профил в кръвта като понижи нивата на триглицеридите и лошя холестерол (LDL- холестерол), а повиши нивото на добрия холестерол (HDL- холестерол).

  • Помага за понижаване на теглото

Редица проучвания са показали, че оцетната киселина намалява задръжката на вода, ускорява метаболизма, потиска апетита и помага за приема на по-малко калории, като тава води до понижаване на теглото.

  • Регулира кръвната захар

Няколко глътки ябълков оцет могат да ви помогнат да контролирате нивото на кръвната си захар. Предполага се, че оцета блокира усвояването на част от приетите въглехидрати и по този начин предотвратява повишаването на кръвната захар.

Освен това има данни, че ябълковия оцет подобрява инсулиновата чувствителност след консумация на богата на въглехидрати храна с 19-34 % и значително намалява повишаването на кръвната захар.

  • Има антибактериални свойства

Ябълковият оцет може да убие някои патогенни бактерии. В миналото се е използвал като дезинфектант и естествен консервант. Прилагал се е за лечение на гъбички по ноктите, въшки, брадавици, за почистване на рани.

  • Помага при акне

Антибактериалните свойства на ябълковия оцет помагат за контролирането на акнето. Ябълчената и млечната кисели, които се съдържат в ябълковия оцет спомагат за ексфолирането на кожата, намаляват червените петна и балансират pH на кожата ви.

  • Избелва зъбите

Ако искате да имате бели зъби правете гаргара с ябълков оцет всяка сутрин. Оцетът помага за отстраняването на петната и избелва зъбите. Освен това той може да убие бактериите в устата ви и да освежи дъха ви.

Как да приемаме ябълковия оцет?

Най-добре е ябълковият оцет да се приема прибавен към храната, например като дресинг към салати. Някои хора го пият разреден с вода. Препоръчва се 1 до 2 супени лъжици да се разреждат в голяма чаша вода и да се приема по време на хранене един до два пъти дневно.

Продължителният прием на големи количества оцет може да причини здравословни проблеми. Ябълковият оцет е с висока киселинност и може да увреди емайла на зъбите, хранопровода, стомаха, бъбреците, костите.

Последни публикации