Консумацията на ядки понижава нивото на холестерола, показва американско проучване.

Учени от Университета Лома Линда в Калифорния са разгледали 25 проучвания, в които са участвали близо 600 души. Резултатите показват, че консумацията на 67 г ядки дневно в продължение на три до осем седмици, понижава нивото на холестерола с 7,4 %, а с това и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Най-слабо понижение е било установено при участниците с наднормено тегло.

Освен нивото на холестерола ядките понижават и триглицеридите.

Все още не е изяснено на какво се дължи този ефект на ядките, но се предполага, че роля играят растителните стероли, които съдържат.

Учените препоръчват да се повиши консумацията на ядки като част от здравословната диета. Според тях положителния ефект от консумацията на ядки е дозозависим, като различните видове ядки имат сходен ефект.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!