Ограничаването на консумацията на яйца има малък ефект върху нивото на холестерола в кръвта, показва проучване.
Според учени от университета в Съри (University of Surrey) тезата, че консумирането на повече от три яйца седмично е вредно за здравето е погрешна и се основава на остарели доказателства.
Широко разпространеното твърдение, че консумирането на повече яйца води до повишаване на холестерола е мит и трябва да бъде коригирано.
Проф. Брус Грифин твърди, че яйцата имат ключова роля в здравословната диета, тъй като те са особено хранителни. В тях се съдържа холестерол, но той не повлиява съществено нивото на холестерола в кръвта.
За понижаване на нивото на холестерола в кръвта е по-важно да се ограничат наситените мазнини в диетата. Значение имат и тютюнопушенето, наднорменото тегло, ограничената двигателна активност.
Около 45 % от хората във Великобритания все още вярват, че трябва да ограничават приемането на яйца.