Начало / Хранене и диета / Забранени храни при Хашимото

Забранени храни при Хашимото

ное. 30, 2023

забранени храни при Хашимото

Изключването от диетата на някои забранени храни при Хашимото може да помогне при управлението на това автоимунно заболяване.

Кои храни са забранени при тиреоидит на Хашимото?

Глутен

Глутенът е една от първите храни, които пациентите с тиреоидит на Хашимото трябва да премахнат от диетата си.

Глутенът има основна роля в увреждането на лигавицата на червата, като предизвика възпаление. Когато някой с проблем с щитовидната жлеза консумира глутен, той може да премине през чревната лигавица и след това да попадне в кръвния ток.

Проблемът с консумацията на глутен е, че когато той попадне в кръвния ток, имунната система погрешно може да започне да атакува не само глутена, но и щитовидната жлеза.

Най-доброто нещо, което може да направите, е да изключите глутена напълно от диетата си за два три месеца. След като приемете отново глутен, можете да прецените дали се чувствате по-зле (или по-добре, което понякога се случва).

Млечни продукти

Млечните продукти са друга група храни, която трябва да избягвате, ако имате тиреоидит на Хашимото.

Огромен процент от хората имат проблеми с усвояването на млечните захари, а също и на млечните протеини. Често пациенти с Хашимото откриват, че са чувствителни към млечни продукти. Тази чувствителност може да доведе до възпаление и увреждане на лигавицата на червата, което може да наруши имунната система и да доведе до повече щети за щитовидната жлеза.

Соя

Всеки продукт, който съдържа соя, също трябва да се избягва, ако имате Хашимото. Това обаче може да се окаже трудна задача, защото соята се среща в много храни и не винаги е очевидно, че е там.

Соята съдържа изофлавони, които са вид фитоестроген и много наподобяват човешкия естроген. Когато някой консумира големи количества соя, е възможно да наруши хормоналния баланс и по-специално да повиши естрогена в тялото. Това може да доведе до допълнителни проблеми с щитовидната жлеза.

Изследвания показват, че соята може да попречи на способността на тялото да абсорбира хормоналните препарати, използвани за лечение на хипотиреоидизъм. Препоръчва се да изчакате поне един час след приема на лекарства за щитовидната жлеза, преди да консумирате соеви продукти.

Захар

Всъщност няма много доказателства, че консумацията на захар е вредна директно за щитовидната жлеза. Известно е обаче, че консумацията на твърде много захар може да причини възпаление, а то е основна причина за почти всички заболявания. Освен това, когато захарта се консумира в големи количества, постоянната секреция на инсулин може да доведе до инсулинова резистентност. Постоянните инсулинови скокове могат да имат отрицателен ефект върху щитовидната жлеза

Ако ще използвате захар, трябва да сте сигурни, че я получавате от естествени източници, например пчелен мед, кленов сироп, кокосова захар.

Захарта, която трябва да избягвате, е рафинираната захар, която е добавена към храни, например преработено фъстъчено масло, сладолед.

Преработени храни

Преработените храни са друга група храни, за които е известно, че нарушават функцията на щитовидната жлеза. Един от основните проблеми с тях е, че те често съдържат изброените по-горе забранени храни.

Други забранени храни при Хашимото са:

  • алкохол
  • кафе
  • преработени растителни мазнини
  • някои зеленчуци, например броколи, патладжан.

Прочетете за:
Хроничен лимфоцитен тиреоидит на Хашимото
Симптоми при тиреоидит на Хашимото