Начало / Хранене и диета / Защо фибрите са толкова полезни?

Защо фибрите са толкова полезни?

ян. 14, 2015

Фибрите се съдържат основно в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите и бобовите храни. Те са известни най-вече с това, че предпазват от запек, но имат и много други полезни за здравето свойства.

Ето няколко причини, поради които трябва да приемаме повече фибри всеки ден:

  • Понижават холестерола

Разтворимите фибри, които се съдържат в овеса, лененото семе, бобовите храни се свързват с холестерола и възпрепятстват неговото абсорбиране и попадане в кръвообращението. Така те спомагат за понижаването на лошия холестерол (LDL-холестерол) в кръвта.
Високите нива на холестерол са причина за сърдечно-съдови заболявания.

  • Допринасят за поддържането на нормално телесно тегло

Консумацията на достатъчно количество фибри всеки ден допринася за поддържането на нормално телесно тегло. Богатата на фибри диета е ниско калорична и създава чувство на ситост за по-дълго време.

Наднорменото тегло е рисков фактор за редица заболявания. Повишеният пием на фибри в съчетание с балансирана диета и физическа активност осигуряват постигането на идеално телесно тегло.

  • Регулират нивото на кръвната захар

След прием на въглехидрати настъпва рязко покачване на кръвната захар, което предизвиква чувство на отпадналост и замаяност. Фибрите могат да забавят абсорбцията на глюкоза и да помогнат за подобряване на нивото на кръвната захар.

Поддържането на нормални нива на кръвната захар е много важно за превенцията на усложненията при диабет.

  • Регулират чревната перисталтика

Богатата на фибри диета предотвратява случаите на запек или диария. Фибрите увеличават обема на изпражненията и правят консистенцията им по-мека, което улеснява преминаването им през чревния тракт. При диария или воднисти изпражнения фирите абсорбират водата и правят консистенцията на изпражненията по-твърда.

Като спомагат за редовната дефекация фибрите допринасят и за понижаване на риска от хемороиди.

  • Предпазват от рак

Проучвания показват, че приемът на достатъчно фибри всеки ден може да намали риска от някои видове рак, като например простатен карцином, рак на гърдата, рак на дебелото черво и др.

Вероятно за това допринася фактът, че фибрите помагат за по-бързото преминаване и отстраняване на вредните токсини от чревния тракт.

  • Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания

Фибрите в диетата могат да помогнат за превенцията на сърдечно-съдови заболявания като понижават холестерола и кръвното налягане – два от факторите, които значително повишават риска от инсулт например.

  • Поддържат кожата здрава

Консумацията на богати на фибри храни, като например листни зеленчуци води до бързото освобождаване на организма от вредните токсини. Токсините увреждат цялото тяло, но особено очевидно засягат кожата. Наред с повишеният прием на фибри особено важно за кожата е и добрата хидратация.

Последни публикации