Сокът от моркови има множество полезни за здравето свойства – подобрява зрението, предпазва от рак, регулира кръвната захар, стимулира апетита и подобрява храносмилането. По-малко известно е, че редовната му консумация (няколко пъти седмично) може значително да подобри здравето на вашата кожа.

Морковите са едни от най-богатите източници на бета каротен. Освен това съдържат много витамин А, витамин С, витамин Е, минерали (калций, калий) и антиоксиданти. Една чаша сок от моркови съдържа около 80 калории.

Как сокът от моркови е полезен за кожата?

 • Предпазва кожата от сухота. Дефицитът на калий в организма може да стане причина за поява на суха кожа. Богатият на калий сок от моркови може да предотврати този проблем.
 • Помага за отстраняването на белези и петна по кожата. Може да премахнете неприятните петна по кожата като поставяте парченца морков върху тях.
 • Поддържа кожата хидратирана и гладка. Ако редовно пиете сок от моркови кожата ви ще бъде, хидратирана, гладка и мека.
 • Лечебни свойства. Морковите имат противовъзпалителни свойства и спомагат за възстановяването на кожата. Те могат да се поставят върху рани и възпалени участъци по кожата за бързо излекуване.
 • Предпазва кожата от слънчевите лъчи. В организма бета каротена се превръща във витамин А, който помага за възстановяването на кожата и осигурява защита срещу вредните слънчеви лъчи. Каротеноидите и антиоксидантите повишават устойчивостта на кожата срещу слънцето и слънчевото изгаряне.
 • Лекува кожни болести. Морковите са ефективни при превенцията и лечението на редица кожни болести. Антиоксидантите предпазват кожата от пъпки и акне, екзема, дерматит, обриви и други кожни проблеми, дължащи се на дефицит на витамин А.
 • Забавя стареенето на кожата. Витамин С, който се съдържа в морковите помага при синтеза на колаген в организма. Колагенът е протеин, който осигурява еластичността на кожата. Той предпазва от появата на бръчки и забавя процеса на стареене на кожата.
  Витамин А, който е антиоксидант атакува свободните радикали и предотвратява появата на признаци на стареене като бръчки и пигментации.

С консумацията на моркови обаче не трябва да се прекалява, тъй като тена на кожата ви може временно да стане жълто-оранжев.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!