Начало / Хранене и диета / Защо трябва да ядем авокадо по-често?

Защо трябва да ядем авокадо по-често?

мар. 31, 2014

авокадо

Авокадото има много полезни за здравето свойства. Ако искате да отслабнене, да имате здрава и бляскава кожа, да понижите риска от сърдечно-съдови заболявания, то трябва да консумирате повече от този изключително здравословен плод.

Авокадото е една от най-полезните храни, тъй като съдържа множество жизненоважни витамини и минерали, като витамини А, В, С, Е, калий, магнезий, желязо и др.

Около една трета от калориите на авокадото се дължат на мононенаситените мастни киселини, които са полезни за здравето, тъй като понижават холестерола.

Авокадото е много богато на фибри, като 75 % от тях са неразтворими, а 25 % разтворими. Известно е, че неразтворимите фибри повишават чревната перисталтика и намаляват риска от констипация и рак на дебелото черво. Разтворимите фибри създават чувство на ситост в стомаха и спомагат за намаляване на апетита.

Ето някои от полезните свойства на авокадото:

  • Предпазва сърдечно-съдова система

Авокадото е чудесен източник на олеинова киселина, която е мононенеситена мастна киселина. Проучвания са доказали, че тя понижава липопротеините с ниска плътност (LDL), наричани „лош холестерол и повишава липопротеините с висока плътност (HDL) – „добър холестерол“.

Витамин В6 и фолиевата киселина в авокадото допринасят за понижаването на хомоцистеина в кръвта. Високите нива на хомоцистеин повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

  • Контролира артериалното кръвно налягане

Комбинацията в авокадото на високо съдържание на калий и ненаситени мастни киселини помага за понижаване на кръвното налягане.

  • Регулира нивото на кръвната захар

Мононенаситените мастни киселини в авокадото могат да намалят инсулиновата резистентност, която е причина за захарен диабет тип 2. Разтворимите фибри в авокадото поддържат постоянно ниво на кръвната захар и предотвратяват рязкото й покачване. Освен това авокадото е бедно на захар.

  • Предпазва очите

Авокадото съдържа лутеин – каротиноид, който е много важен за очите. Лутеинът е силен антиоксидант и предпазва от развитието на катаракта и макулна дегенерация.

  • Противовъзпалителни свойства

Авокадото съдържа изобилие от полифеноли и флавоноиди, които имат доказан противовъзпалителен ефект.

  • Авокадо за отслабване

Много хора могат да се изненадат, че храна, богата на мазнини и калории може да е полезна за отслабване. Проучвания са показали, че мононенаситените мастни киселини се използват от тялото като източник за бавно изгаряне на енергия.
Бавното изгаряне на енергията и чувството за ситост, които получавате след консумация на авокадо са причина за намаляване на глада и апетита.

  • Грижа за кожата

Маслото от авокадо се използва в много козметични продукти, поради способността му да подхранва кожата и да й предава блясък.
Омега – 9 мастните киселини намаляват зачервяването и раздразнението на кожата. Ето защо авокадото се използва при лечение на кожни заболявания, като например псориазис.

Авокадото предпазва кожата от поява на бръчки и други белези на стареене благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти, витамин Е и витамин С.

  • Предпазва от рак

Проучвания са показали, че авокадото потиска растежа на туморните клетки при рак на простатата. Освен това олеиновата киселина е ефективна при превенцията на рак на гърдата.

  • Бременност

На бременните жени се препоръчва прием на фолиева киселина, която предпазва плода от развитието на дефекти на невралната тръба. Авокадото е богат естествен източник на фолиева киселина.