Начало / Хранене и диета / Зеленият чай подобрява двигателната активност

Зеленият чай подобрява двигателната активност

фев. 7, 2012

Японско проучване показва, че възрастните хора, които редовно пият зелен чай са по-подвижни и независими от връстниците си.

Учени от университета на Тохоку са проследили 14000 човека на възраст над 65 г. в продължение на три години.

Резултатите показват, че хората, които са пиели най-голямо количество зелен чай са имали най-малко проблеми с извършването на ежедневни дейности, като обличане, къпане, почистване на дома, пазаруване.

13 % от участниците, консумирали по-малко от една чаша чай дневно са имали инциденти на безсилие. Сред тези, които са консумирали по пет чаши зелен чай дневно само около 7 % са имали подобни инциденти.

Проучването не доказва, че зеленият чай самостоятелно повишава енергичността на възрастните хора. Тези, които пият зелен чай имат и по-здравословна диета, богата на риба, плодове и зеленчуци, не пушат, по-социално активни са, по-информирани са за здравето си.

Известно е, че зеленият чай е богат на антиоксиданти и има антиканцерогенен ефект, също така стимулира имунитета, спомага за понижаване на телесното тегло, понижава холестерола.

Зеленият чай е популярна напитка в Япония. Счита се, че наред с консумацията на риба, пиенето на зелен чай може да е една от причините за по-голямата продължителност на живота в Япония.

Проучването е публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition.