Меню

Зеленият чай е популярна напитка в целия свят, за която се знае, че е богата на антиоксиданти, понижава нивото на холестерола и спомага за редукцията на телесното тегло.

Ново изследване, публикувано в сп. Molecular Nutrition & Food Research показва, че зеления чай е полезен и за паметта.

Изследователи от Китай са установили, че съставката EGCG (епигалокатехин-3 галат), която е антиоксидан, може също да има протективни свойства срещу дегенеративни процеси, които настъпват с възрастта.

Учените фокусирали изследването си върху хипокампуса, част от мозъка, в която се съдържа информация за краткотрайната и дълготрайна памет.

Те открили, че съставката EGCG стимулира регенерацията на нервни клетки.

Проведените изследвания с мишки, потвърдили, че съставката EGCG и зеления чай, който я съдържа предпазват от дегенеративни процеси и от загуба на паметта.

Известно е също, че зеления чай понижава риска от рак на хранопровода, намалява бръчките, понижава риска от високо кръвно налягане, забавя повишаването на кръвната захар след ядене.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com