Зеленият чай е популярна напитка в целия свят, за която се знае, че е богата на антиоксиданти, понижава нивото на холестерола и спомага за редукцията на телесното тегло.
Ново изследване, публикувано в сп. Molecular Nutrition & Food Research показва, че зеления чай е полезен и за паметта.
Изследователи от Китай са установили, че съставката EGCG (епигалокатехин-3 галат), която е антиоксидан, може също да има протективни свойства срещу дегенеративни процеси, които настъпват с възрастта.
Учените фокусирали изследването си върху хипокампуса, част от мозъка, в която се съдържа информация за краткотрайната и дълготрайна памет.
Те открили, че съставката EGCG стимулира регенерацията на нервни клетки.
Проведените изследвания с мишки, потвърдили, че съставката EGCG и зеления чай, който я съдържа предпазват от дегенеративни процеси и от загуба на паметта.
Известно е също, че зеления чай понижава риска от рак на хранопровода, намалява бръчките, понижава риска от високо кръвно налягане, забавя повишаването на кръвната захар след ядене.