Начало / Красота и здраве / Акне по гърба и тялото

Акне по гърба и тялото

фев. 1, 2017

акне по гърба

Акнето невинаги се проявява само по лицето. То може да засегне тялото и основно гърба ви и да бъде много трудно за лечение. По гърба също има космени фоликули, които могат да се запушат от мастен секрет и в тях да се размножат бактерии, които да предизвикат възпаление.

Порите по гърба и тялото ви са по-големи от тези на лицето и произвеждат повече мастен себум. Поради тази причина хората, страдащи от такъв вид акне имат по-чести епизоди на обостряне. Много често при тях се появяват гнойни пъпки, които са болезнени и причиняват дискомфорт.

Какви са причините за акне по гърба и тялото?

Акнето по гърба и тялото най-често се дължи на същите причини които отключват акнето на лицето: свръхактивни мастни жлези, излишък от мъртви кожни клетки и размножаване на бактерии, които предизвикват възпаление. Себумът, произвеждан от жлезите и мъртвите клетки запушват порите и по такъв начин се появяват черните точки. Ако в запушените пори се поселят бактерии, тогава черната точка се превръща в гнойна пъпка.

По гърба и горната част на гръдния кош има повече мастни жлези и фоликулите по-лесно могат да се запушат, защото са с по-големи размери. Освен това кожата в тази част на тялото може да се раздразни от триенето на дрехи.

Потта също може да раздразни кожата по гърба и гръдния кош. Затова е препоръчително да се къпете възможно най-скоро след по-интензивно физическо натоварване. Не търкайте кожата с груби гъби за баня, защото триенето допълнително ще раздразни кожата ви.

Как да се справим с акнето по гърба и тялото?

Както споменахме по-рано триенето и натискът от дрехите могат да възпалят космените фоликули, затова избягвайте да носите стегнати дрехи и бельо. Избирайте дрехи от естествени материи, като памук, лен, вълна. За лятото най-подходящи са памучните материи, защото не задържат влагата по тялото и позволяват на кожата да диша.

Друга стъпка към справянето с акнето е редовното къпане, особено след тренировка. Не позволявайте на потта да засъхне по тялото, защото така се създават перфектни условия за размножаване на бактерии. Ако сте склонни към акне по гърба използвайте ексфолиращи душ гелове за да отстраните натрупаните мъртви клетки и мастен себум.

За измиване използвайте душ гелове или измиващи сапуни, които съдържат салицилова киселина. Вече на пазара има много продукти, които са създадени именно за справяне с акне по гърба и тялото.

При по-тежките форми на акне може да се наложи предписване на препарати от дерматолог, който предварително да оцени вашето състояние и да прецени какво лечение ще е най-подходящо при вас. Той може да ви предпише медикаменти, които да приемате през устата, както и кремове, които да прилагате върху проблемните зони. Най-честите съставки в тях са витамин А, антибиотици и Изотретиноин.

Както с акнето на лицето и при този вид акне е нужно време за да подейства лечението. Може да се наложи да изпробвате няколко различни медикамента преди да откриете този, който е най-подходящ за вашето състояние.