Начало / Красота и здраве / Акне през менопаузата – причини и как да се справим?

Акне през менопаузата – причини и как да се справим?

ное. 10, 2017

акне

Ако си мислите, че вече сте прекалено стари, за да се занимавате с акне си помислете пак. Когато повечето от нас чуят думата менопауза, първото което им идва наум е нощно изпотяване, горещи вълни и наддаване на тегло. Но друг проблем, който може да се прояви през този период е акнето.

Защо по време на менопаузата могат да настъпят проблеми с кожата?

Без значение дали сте на 17 или 47 причината за акнето е една и съща. Хормоналните промени, които настъпват във вашия организъм влияят на начина, по който кожата ви се предпазва и възстановява от вредни вещества.

В първите етапи на менопаузата или по точно през периода преди тя да настъпи, известен като перименопауза, нивата на женските полови хормони, включително естрогена спадат. Но нивата на мъжкият полов хормон (тестостерон) в организма на жената се задържат на едно постоянно ниво. В резултат на това тези хормони проявяват и своя ефект. Най-честата промяна, която настъпва са кожните промени и поява на менопаузално акне.

С покачването на нивата на тестостерона, спрямо естрогена мастните жлези по повърхността на кожата започват да произвеждат повече от нужното количество мастен секрет и се запушват. Проблемът допълнително се влошава от факта, че кожните клетки в тази възраст се възстановяват по-бавно.

По-често при акне по време на менопаузата се засягат областта на брадичката, долната челюст и шията. Пъпки могат да се появят в гръдната област и по гърба.

Как може да се справим с менопаузалното акне?

Първата и много важна стъпка е редовното почистване на кожата. Измивайте два пъти дневно лицето си с измиващ гел, който да не съдържа абразивни частици.

Освен на почистването на лицето трябва да обърнете внимание и на хранителните си навици. При акне по време на менопауза се препоръчва диета с високо съдържание на калций и фибри и ниско съдържание на мазнини.

Когато тези методи не са достатъчни за справяне с акнето може да се наложи да потърсите медицинска помощ. Някои от средствата, които дерматолога може да ви препоръча са:

Хормонално-заместителна терапия – жените, които започват такъв вид терапия съобщават, че кожата им придобива много по-добър вид след започване на лечението. Освен това това лечение помага и за поддържане на еластичността и тонуса на кожата.

Други лечебни средства, които могат да бъдат предписани при акне са:

Ретиноиди – това са препарати, които съдържат витамин А. Този витамин помага за отварянето на порите и предотвратява тяхното запушване. Освен това ретиноидите стимулират синтеза на колаген. Техен недостатък обаче е, че изсушават кожата, което при по-възрастни пациенти не е толкова желателно.

Антибиотици – най-често предписвани антибиотици под формата на кремове, които се изписват при акне са клиндамицин, еритромицин, метронидазол.

Бензоил пероксид – това е почистващ агент, който потиска растежа на бактериите и се справя с възпалението. Подобно на антибиотиците и бензоил пероксидът има силно изсушаващ ефект върху кожата.

Прочетете за:
Акне