Начало / Красота и здраве / Алопеция в областта на брадата

Алопеция в областта на брадата

мар. 6, 2019

алопеция в областта на брадата

Алопеция ареата е състояние, при което се наблюдава загуба на окосмяване в някаква област от тялото. Това е автоимунно заболяване, което означава, че човешкият организъм по погрешка атакува собствени здрави клетки. При алопеция ареата се атакуват космените фоликули.

В някои случаи на алопеция ареата при мъжете могат да се засегнат космените фоликули на брадата. Обикновено внезапно започват да се появяват малки плешиви циркулярни участъци от лицето, в които брадат окапва. Загубата на косми може да бъде ограничена само в зоната на брадата или могат да бъдат засегнати и други части от тялото, като косата например.

Точната причина за появата на това автоимунно заболяване все още не е изяснена, но се смята, че някои психологически причини и силния стрес могат да бъдат свързани с алопецията. Някои генетични фактори е възможно да оказват влияние върху появата на това заболяване, алопецията е по-често срещана при хора, които страдат от алергии или астма например. Ако имате роднини, които страдат от алопеция също има по-голям риск и при вас да се появи някаква форма на алопеция.

Какви са симптомите при алопеция в областта на брадата?

Трудно е да се предвиди как точно ще се развие алопецията в областта на брадата. Загубата на косми може да се появи внезапно и за един-два дни да забележите плешиви участъци по лицето си или това да се случва в период от няколко седмици.

Може да усещате сърбеж или парене в кожните участъци, където окапват косми. Кожата в плешивите участъци обикновено е с нормален вид, въпреки че на допир може да се усеща малко по-загрубяла. Някои мъже се оплакват от зачервяване, сърбеж и раздразнение в плешивите участъци.

Как се поставя диагноза?

Най-добре е дерматолог да ви прегледа след което да постави съответната диагноза. При външен оглед на засегнатите кожни участъци, в които се наблюдава загуба на окосмяване той ще може да се ориентира за какъв вид алопеция се касае. За по-точна диагноза той може да огледа под микроскоп проба от ваши косми.

За да се изключи възможността за инфекция, която да причинява оплешивяването се препоръчва биопсия на скалпа и кръвни тестове. Някои гъбични инфекции и заболявания на щитовидната жлеза могат да причиняват подобен вид оплешивяване и те също трябва да бъдат отхвърлени.

Какво е лечението?

Няма точен лек за алопецията, но има някои методи, с които може да се справите с оплакванията си. Като се вземе предвид комплексността на заболяването наличните начини за лечение имат вариращ успех. Има различни продукти, които пациентите могат да прилагат локално и които могат да стимулират космения растеж, но те не винаги успяват да постигнат желания резултат.

Някои пациенти избират натурални средства, които да им помогнат да се справят с проблема. Някои етерични масла, като масло от лавандула, мащерка и розмарин се препоръчва при алопеция.

Най-модерната и нова възможност за лечение на плешивостта е трансплантацията на косми. Най-често се трансплантират здрави космени фоликули от други части на тялото на скалпа или на плешивите участъци от брадата. Процедурата е минимално инвазивна и не оставя белези. За съжаление все още е доста скъпа и малко пациенти могат да си я позволят.

Прочетете за:
Кръговидна алопеция (алопеция ареата)