Начало / Красота и здраве / Белези от акне – как да се справим в домашни условия?

Белези от акне – как да се справим в домашни условия?

фев. 9, 2016

белези

Никой не иска да има видими белези от акне по лицето. Понякога отстраняването на тези белези от лицето може да бъде трудна, но не и невъзможна задача. Обикновено при неправилно премахване на пъпките, които се появяват при акне се образуват белези, които изчезват за месец – два, но понякога поради неясни причини те могат да се задържат и за по-дълго време. В борбата с този проблем могат да ви помогнат някои естествени продукти, които имат антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Преди да започнете трябва да знаете, че понякога белезите от акне могат да изискват дълго третиране с различни средства и трябва да бъдете търпеливи и упорити и да не се отказвате. Естествените продукти ще ви помогнат първоначално да изсветлите кожата в областта на белезите и постепенно те ще изчезнат с времето.

Първото, което трябва да знаете, че при акнето превенцията е най-важната. Ако имате пъпки по лицето, в резултат на акне не се изкушавайте да ги стискате. Ако все пак решите, че трябва да ги отстраните задължително спазвайте правилна хигиена на ръцете, защото иначе ще замърсите допълнително кожата около пъпките, които могат да станат входна врата за навлизане на бактерии и влошаване на проблема. Ако все пак при вас вече са се образували белези, в резултат на акне и искате да се справите с тях ето и някои естествени средства, които може да използвате:

  • Семена от сминдух

Сминдухът има силни антиоксидантни свойства и може много да помогне при справяне с кожни проблеми и се използва от векове в медицината за различни цели. За да се възползвате от полезните свойства на сминдуха при лечението на белези от акне ви трябват 2 супени лъжици семена. Поставете семената в малък съд и добавете към тях 2 чаши вода. Оставете ги на умерена температура да поврат за малко. Постепенно семената ще се разтворят и ще се образува смес подобна на лепило. Поставете малко количество от получената смес на местата, където има образувани белези и оставете да подейства за 15 минути. След това измийте добре лицето с топла вода.

  • Сок от лимон

В лимоновият сок се съдържа аскорбинова киселина, която има изсушаващи кожата свойства, както и антибактериални свойства. Лимоновият сок може значително да помогне за премахването на белезите от акне. Трябва ви няколко супени лъжици от този сок и памучни тампони. Нанесете малко количество от лимоновия сок с памуче на местата, където има белези и изчакайте да изсъхне за 30 минути. След това измийте лицето. Повтаряйте тази процедура два пъти дневно за поне 2 седмици, за да получите ефект. Трябва да знаете, че ако третирате кожата си с лимонов сок трябва да избягвате експозицията на слънце за няколко часа поне след процедурата, защото иначе кожата може да се увреди.

  • Сандалово дърво

Можете да си направите смес от паста от сандалово дърво и розова вода. Нанесете от получената смес върху лицето и оставете да подейства за през нощта. На сутринта измийте лицето си. Повтаряйте тази процедура, докато не видите видими резултати. Сандаловото дърво от векове се използва в направата на продукти за гримиране.

  • Зехтин

Зехтинът може да се използва не само в готварството, но и в козметиката. Може да нанесете малко количество зехтин с памуче върху местата, където са се образували белези от акне и леко да масажирате кожата. Зехтинът ще направи кожата по-гладка в тези области и ще помогне белезите да не са толкова видими.

Прочетете за:
Акне