Начало / Красота и здраве / Белене на кожата на ръцете – причини

Белене на кожата на ръцете – причини

юли 23, 2019

белене на кожата на ръцете

Беленето на кожата на ръцете обикновено не е причина за притеснение, но понякога може да бъде свързано със заболяване, така че точната и бърза диагноза е важна.

Обикновено се наблюдава белене на кожата по дланите на ръцете, като понякога може да има и други кожни симптоми, като обрив, сърбеж, парене или сухота.

Какви са причините за белене на кожата на ръцете?

Фактори на външната среда:

  • често миене на ръцете

Редовното миене на ръцете е важно за намаляване на разпространението на вредни бактерии, но твърде честото им измиване може да доведе и до раздразнение и белене на кожата. Използването на груб сапун, на гореща вода, подсушаването с груби кърпи повишават риска от поява на суха, напукана кожа, която лесно се бели. Ето защо не забравяйте да овлажнявате ръцете си след измиване с хидратиращ крем.

  • климат

Студът, топлината, вятърът, високата или ниска влажност могат да засегнат кожата на ръцете ви. Например в сухо време през зимата, особено ако прекарате дълго време на открито без да носите топли ръкавици кожата на ръцете може да се изсуши и да започне да се бели.

  • химикали

Много хора, чиито професии са свързани със слеското стопанство, строителството или производството са изложени на вредното въздействие на различни химични вещества. Редица почистващи продукти, сапуни, шампоани също съдържат химикали, които могат да изсушат кожата и да я раздразнят.

  • слънчево изгаряне

След продължително излагане на слънчева светлина кожата на гърба на ръцете може да се зачерви, да стане болезнена и гореща при допир. Няколко дни по-късно горният слой на увредената кожа на гърба на ръцете може да започне да се бели. Използвайте слънцезащитен крем, за да се предпазите от изгаряне.

Белене на кожата на ръцете може да бъде симптом на някои заболявания.

Такива са например:

  • екзема на ръцете

Екземата на ръцете е често срещано състояние. Може да се дължи на генетична предразположеност (атопичен дерматит) или да се причинява при контакт с алергени или иританти – контактен дерматит.

  • ексфолиативна кератолиза

Ексфолиативната кератолиза е състояние на кожата, характеризиращо се с белене на кожата на дланите на ръцете, а понякога и на ходилата. Причината за възникването му е неизвестна. Засяга млади хора и се среща по-често през летните месеци. Появяват се мехурчета по пръстите, които се пукат и се формират овални, нежни и зачервени обелени области.

От скарлатина боледуват предимно малки деца. Заболяването се причинява от β-хемолитичен стрептокок от група А – Streptococcus pyogenes. Характерни симптоми са силно зачервено гърло, яркочервен език, обрив по шията, тялото, крайниците. Няма обрив по лицето, дланите и стъпалата. След една седмица обривът затихва и симптомите изчезват. След 2-3 седмици обаче започва люспесто белене на кожата по дланите и стъпалата и по-ситно излющване на кожата по тялото.

Болестта „ръка-крак-уста“ се среща предимно при деца до 10-годишна възраст. Причинява се от коксаки вируси. Протича с висока температура, зачервени мехурчета по венците, езика, по дланите и стъпалата се появяват червени пъпчици, които се превръщат в мехурчета и се пукат. Симптомите изчезват без лечение след около 10 дни.

Други причини за белене на кожата на ръцете са: