Начало / Красота и здраве / Акне – видове акне, причини

Акне – видове акне, причини

ное. 26, 2020

видове акне

Какво представлява акнето?

Това е състояние на кожата, при което в резултат на повишена мастна секреция и нарушена кератинизация на космения фоликул, се образуват черни точки или т.нар. отворени комедони, затворени комедони и обривни елементи с/без гнойно съдържимо.

Какви са причините, които водят до развитието на акне?

За възникване на заболяването играят роля редица хормонални, генетични и външни фактори. От външните фактори с най-голямо значение са повишеното наличие на Propionibacterium acnes, които представляват резистентни анаеробни бактерии в космено-мастния фоликул, също употребата на някои медикаменти като кортикостероиди, бром и йод, както и замърсяването на средата с катрани, хлор и машинни масла.

Защо се появява акнето?

Съществена роля за появата му играе генетично обусловената големина на мастните жлези, както и тяхната функционална активност, като тя се стимулира от тъканното повишаване на андрогенните хормони, което обикновено не е правопропорционално на серумните нива на тестостерона. Повишеното съдържание на Propionibacterium acnes, от своя страна, предизвиква повишено разграждане на триглицеридите на себума, тъй като бактериите отделят голямо количество ензим, наречен  липаза. Крайните продукти от тази процес са глицерол и свободни мастни киселини, които се натрупват в космения фоликул, предизвиквайки там възпаление. Нарушената кератинизация със склонност към повишено образуване на кератин води до образуването на т.нар. „черни точки“ или още наречени отворени комедони.

Какви промени включва акнето?

Акнето се състои в появата на:

 • папули – малки, плътни и надигнати възелчета
 • пустули – гнойни мехурчета над нивото на кожата с жълтеникав цвят
 • кисти
 • абсцеси
 • фистули
 • хипертрофични белези
 • отворени комедони „черни точки“ – при тях косменият фоликул е отворен и в него се натрупва меланин и замърсявания.
 • затворени комедони „бели точки“ – при тях косменият фоликул е затворен и поради тази причина те остават бели на цвят.

По размери комедоните могат да бъдат:

 • микрокомедони – невидими с просто око
 • макрокомедони – с големина 2-3 мм
 • гигантски комедони – приличащи на малки кисти, представляват много големи черни точки, които се отварят на повърхността на кожата.

Най-често заболяването се локализира в областта на лицето, гърдите и гърба и включва комбинации от изброените елементи на акнето.

Какви видове акне има?

Според клиничното протичане различаваме следните видове акне:

Акне вулгарис (Acne vulgaris)

Среща се по време на пубертета, но може да се развие и след него. Характеризира се с появата на комедони, папули, пустули и кисти в областта на лицето, гърба, и гърдите.

Acne fulminans

Това е тежко протичаща форма на акне, която се съчетава с други прояви като нарушено общо състояние и ставни болки.

Acne nodulo – cistica (conglobata)

Характерно е за мъже в зряла възраст с хронично протичане, което може да продължи много години.

Acne neonatorum

Това е бързопреходна форма на акне, която се появява при кърмачета, които са на естествено хранене и представлява появява на папули по лицето.

Acne contacta (контактно акне)

То се дължи на употреба на неподходяща козметика, но може да бъде причинено и от катрани. При него преобладава появата на комедони в областта на лицето.

Acne medicamentosa (медикаментозно акне)

Предизвиква се от употребата на някои медикаменти като кортикостероиди, йод, бром, витамини В6 и В12, както и външно прилагане на адренокортикотропен хормон.

Acne excoriata

Тук преобладава залющването на кожата, формирането на белези и рани. Среща се при момичета и млади жени, които с нокти или чрез употребата на различни инструменти непрекъснато механично разраняват кожата си. Това състояние се определя в някои по-тежки случаи като ендогенна психоза.

Какво е лечението на акнето?

То бива локално и общо. Прилагат се редица мазила и антибиотични препарати, в зависимост от причината и формата на акнето. Използват се още хормонални препарати. Широко разпространена е и физиотерапията, която включва почистване и ултравиолетово облъчване на засегнатите участъци. При някои форми е подходящо и включването на диета, бедна на животински мазнини за сметка на пресни плодове и зеленчуци.

Автор: д-р Александра Стефанова

Прочетете за:
Акне