Начало / Красота и здраве / Видове брадавици по ръцете, ходилата

Видове брадавици по ръцете, ходилата

ное. 16, 2016

брадавици

Брадавиците са малки безболезнени израстъци по кожата, които се причиняват от човешкия папиломен вирус. Той може да навлезе в организма през одрасквания или други места, където има нарушаване на целостта на кожата.

Повечето видове брадавици са с неравна структура и овална форма. В по-редки случаи могат да бъдат плоски с гладка повърхност. Брадавиците се предават при директен контакт, но не всеки ги развива, защото организмът на  всеки човек реагира различно на човешкия папиломен вирус.

Какви видове брадавици има?

Най-често срещаните видове брадавици са:

Обикновени брадавици

Този вид са познати още с името „кокоши тръни“. Те се срещат най-често по пръстите на ръцете и краката, но могат да се открият и във всички други части на тялото. Тези видове брадавици лесно се разпознават, на външен вид наподобяват туморчета с неравна и грапава повърхност, с цвят на нормалната кожа или сивожълтеникав до кафяв цвят. По повърхността им може да се наблюдават малки черни точици от съсирена кръв. Обикновените брадавици не причиняват дискомфорт, освен ако не са на място, подложено на често триене или натиск.

Плантарни брадавици

Това са брадавици по повърхността на ходилата. Те обикновено имат груб външен вид и гъбеста структура. Цветът им може да варира и да бъде сив или жълтеникав например. Плантарните брадавици могат да причиняват дискомфорт на пациентите при ходене.

Околонокътни брадавици

Тези брадавици се разполагат около или под ноктите на ръцете и краката. Когато са под нокътната плочка те променят прозрачността й, повърхността й изтънява. Тези брадавици трябва да бъдат лекувани, тъй като причиняват силна болка и могат да доведат до падане на нокътната плочка.

Орални брадавици

Оралните брадавици се образуват по устните или в устната кухина, включително езика, венците, бузите. Те обикновено имат груба структура и изглеждат по-червени от останалите тъкани в близост. Макар и рядко оралните брадавици могат да причинят дискомфорт при хранене и преглъщане.

Генитални брадавици

Тези брадавици се развиват в областта на гениталиите и са познати още като кондиломи. Инфекцията обикновено се предава по полов път. На външен вид изглеждат като сиви, наподобяващи карфиол израстъци със зърнеста структура. Най-често генитални брадавици се появяват по пениса, ануса, вагината, големите и малки срамни устни. Те невинаги се забелязват лесно и пациентите с такъв вид брадавици могат да не знаят за тяхното съществуване и да ги предават на други.

Плоски брадавици

Тези брадавици са леко надигнати с овална форма и гладка структура. Обикновено изглеждат леко жълтеникави или кафеникави на цвят. Плоските брадавици са известни и като младежки, защото се срещат най-често в пубертета и при деца. Най-честата им локализация е лицето, шията или краката. Характерно за този вид брадавици е, че растат едновременно много на брой, между 20 и 100 и са струпани заедно.

Повечето видове брадавици изчезват от само себе си и не е нужно специфично лечение. Обикновено на имунната система са нужни между няколко месеца до 2 години да се пребори и да подтисне човешкия папиломен вирус.

Прочетете за:
Брадавици
Остри кондиломи