Начало / Красота и здраве / Витамини и минерали за справяне с акне

Витамини и минерали за справяне с акне

юни 14, 2019

витамини и минерали при акне

Няма една точно определена причина за появата на акне, но специалистите са на едно мнение, че липсата на някои витамини и минерали итрае роля за появата му. В повечето случаи акнето е проблем, характерен за тинейджърските години. Има обаче хора които продължават да страдат от него и след преминаване на този период. Тежките форми на акне могат да бъдат много болезнени и да засегнат различни части от тялото, включително лицето, гърба и гръдния кош.

Много от хората започват лечение с продукти, разработени специално за лечение на склонна към поява на акне кожа. Не трябва да се забравя и значението на някои витамини и минерали за справяне с този проблем.

Ето и някои от витамините и минералите, които се препоръчват при акне:

Цинк

Един от най-важните минерали за лечение на акне е цинкът. Смята се, че той подпомага клетъчната регенерация и помага на тялото да усвоява витамин А, който е също много важен за здравето на нашата кожа. Цинк може да си набавите от много хранителни продукти, като телешко, свинско и пуешко месо, сусамово и тиквено семе.

Витамин А

Както споменахме по-горе един от най-важните витамини за най-големия орган на нашето тяло – кожата е витамин А. Не само, че той ни предпазва от вредното действие на ултравиолетовите лъчи, но и спомага за борбата с възпалението и забавя процеса на стареене. Затова и ретинолът, който представлява дериват на витамин А е най-честата съставка в продуктите за кожа, включително и такива за лечение на акне.

Магнезий

Магнезият има важно значение за добрия вид на кожата. Той спомага за редуциране на възпалението и хормоналния баланс, а тези два процеса могат да имат отражение и върху състоянието на нашата кожа. Магнезият се усвоява по-добре от тялото, когато се приема в комбинация с витамин Ц. Някои хранителни продукти, с които може да си набавите магнезий са: зелени листни зеленчуци, броколи, тиква, тиквени семки и рибни продукти.

Витамин Ц

От години насам се знае за значението на антиоксидантите и в това отношение витамин Ц е един от натуралните антиоксиданти, които нашето тяло може да използва за клетъчно възстановяване и засилване на имунитета. Когато имунната ни система е в оптимално състояние, тя може да се бори с възпалителните процеси в нашето тяло, в това число и проблема акне. Повечето плодове и зеленчуци съдържат витамин Ц, но той е в най-голямо количество в лимони, портокали, чушки, папая, манго, ягоди.

Витамин Е

Витамин Е е друг антиоксидант, за който се смята, че има важно значение за превенция на акнето. Той предпазва кожата от оксидативен стрес и поява на признаци на стареенето. Витамин Е се съдържа в голям набор от продуктите за кожа налични на пазара. Освен това може да си го набавите и от някои от храните, които консумирате, като спанак, папая, боровинки, бадеми и слънчогледови семки.

Омега-3 мастни киселини

Въпреки, че не са нито витамин, нито минерал омега-3 мастните киселини заслужават да бъдат споменати, когато се говори за акне. Проучванията сочат, че акнето е много по-рядко срещано при хора, които консумират достатъчно омега-3 мастни киселини. Това е така, най-вероятно поради техните противовъзпалителни свойства. Може да си набавите тези важни мастни киселини от сьомга, ленено семе и орехи. Така не само ще поддържате кожата си в добър вид, но и ще подпомогнете дейността на сърцето.

Прочетете за:
Акне