Начало / Красота и здраве / Гнойни пъпки (пустули) – причини за поява на пустула

Гнойни пъпки (пустули) – причини за поява на пустула

юли 11, 2018

гнойни пъпки (пустули)

Пустулата представлява гнойно мехурче (гнойна пъпка), което се образува по повърхността на кожата. Гнойното съдържание се състои от левкоцити, бактерии, мъртви клетки. Гнойта може да се резорбира, да изтече при пукане на гнойното мехурче или да засъхне в коричка, която отпада без да остане белег.

Обикновено пустулите са с размери до 5 – 10 мм. Представят се като жълтеникави подутини, заобиколени от зачервена кожа. Могат да бъдат единични или да се появяват на групи. Понякога са болезнени при допир.

Гнойни пъпки (пустули) най-често се откриват по лицето, врата, гърдите, раменете, гърба, пубисната област, бедрата.

Какви са причините за поява на гнойни пъпки (пустули)?

Гнойни пъпки могат да се наблюдават при редица инфекциозни (бактериални, вирусни, гъбични, паразитни) и неинфекциозни заболявания. Ето някои тях:

Акне

Акнето е една от най-честите причини за поява на гнойни пъпки (пустули). При това кожно заболяване настъпва запушване на космените фоликули от мастен секрет (себум) и множество мъртви кожни клетки. Създават се благоприятни условия за размножаване на бактерии и развитие на възпаление. Формират се малки пъпки, които могат да станат червеникави с гной на върха. Гнойни пъпки може да има не само по лицето, но и по гърба, дупето.

Розацея

Розацеята е хронична дерматоза с рецидивиращ ход, чиито основни симптоми са: зачервяване на кожата на лицето, малки червени пъпчици, изпълнени с гной и разширени малки кръвоносни съдове (телеангиектазии). Възможно е кожата на лицето да стане по-суха и задебелена в някои области.

Причината за изявата на розацея не е установено, но е известно, че множество фактори могат да провокират заболяването, например: висока температура, студ, храни, лекарства, микроскопични кърлежи, други заболявания.

Пустулозен псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, което се характеризира с ускорен растеж на кожните клетки. Различават се различни клинични форми на псориазис, като най-честата е псориазис вулгарис. По-тежки форми са ексудативна форма, пустулозен псориазис, еритродермия, инвертен псориазис, псориатичен артрит. Пустулозният псориазис се среща рядко. Появяват се малки болезнени гнойни пъпки върху зачервена и оточна кожа. Има общи оплаквания, като фебрилитет, отпадналост, безапетитие.

Варицела

Варицелата е силно заразна вирусна инфекция, която протича с характерен обрив. По лицето и трупа се появяват малки червени петънца с големина на лещено зърно. След няколко часа те се превръщат в надигнати възелчета (папули). След 24 часа се формират мехурчета (везикули), изпълнени с бистра течност, която помътнява и се образуват пустули. Постепенно обривът завяхва, като се образуват корички, които отпадат.

Фоликулит

Фоликулитът представлява гнойно възпаление на космения фоликул, което се причинява от бактерии, най-често от стафилококус ауреус. Около косъма се образува малка червена пъпчица с бял връх. При разкъсване на пустулите, гнойното съдържимо засъхва в корички, които отпадат без да остава белег. Много често пустулите се локализират по брадата, мустаците, предмишниците, бедрата.

Краста

Крастата е заразно, силно сърбящо кожно заболяване, което се причинява от малък кърлеж – Sarcoptes scabiei. Той паразитира по кожата, като образува ходове в нея. Появяват се пъпки по кожата, които по-късно се изпълват с гной и се превръщат в пустули. Най-често се локализират между пръстите, около китките, под гърдите, в областта на гениталиите.

Други заболявания, при които се срещат пустули са например:

  • болест на Бехчет
  • болест „ръка-крак-уста“
  • ентеропатичен акродерматит
  • кандидоза.

Прочетете за:
Акне
Краста
Розацея