Начало / Красота и здраве / Как да се грижите за кожата си след менопаузата?

Как да се грижите за кожата си след менопаузата?

май 23, 2018

кожата след менопауза

Ако вече сте навлезли в менопауза най-вероятно сте забелязали, че кожата ви вече не изглежда толкова безупречно. През този период нивата на женския полов хормон естроген спадат и това се отразява негативно на много процеси в женското тяло, включително и на вида на кожата. Колкото по-малко естроген има в тялото на жената, толкова повече бръчици, фини линии и отпускане на кожата може да се наблюдават.

За да се предпазите от тези проблеми трябва да полагате грижи за кожата си, да сте физически активни и да внимавате с какво се храните.

Как да се грижите за кожата си след менопауза?

Ето и някои естествени методи, с които може да забавите процесът на стареене и кожата ви да изглежда възможно най-добре:

Почиствайте лицето си

За да изглежда кожата ви добре първата и най-важна стъпка е редовното почистване на натрупани замърсявания и остатъци от грим. Освен редовното почистване, което трябва да правите вкъщи експертите съветват и един път месечно да посещавате козметик, който да почисти в дълбочина кожата ви.

Хидратация

След менопаузата кожата става по-суха, защото мастните жлези не са толкова активни и не произвеждат достатъчно себум, който да я овлажнява и омазнява. Затова и жените след определена възраст трябва да обръщат особено внимание на ежедневната хидратация. Избягвайте да се къпете дълго време с гореща вода, която допълнително ще изсуши кожата ви. След като измиете и почистите кожата си вечер задължително нанасяйте овлажняващ крем или серум. Освен прилагането на овлажняващи кремове за добрата хидратация на кожата не трябва да пропускате и да пиете достатъчно вода.

Пазете кожата от вредните УВ-лъчи

Въпреки, че за появата на рак на кожата основно влияние оказва честотата на излагане на слънце без протекция през 20 и 30-те години това не означава, че след 40-50 годишна възраст не се нуждаете от слънцезащитен продукт. За лицето си задължително използвайте крем с поне 30-ти фактор.

Обръщайте повече внимание на областта около очите, шията и брадичката

След менопаузата, както споменахме нивата на хормона естроген спадат и в резултат на това кожата загубва в голяма степен своята еластичност и свеж вид. Тези негативни ефекти са особено видни в областта на очите, шията и брадичката. В тези области задължително трябва дори два пъти дневно да прилагате овлажняващ крем.

Погрижете се за старческите петна

Едно от нещата, които ще забележите много скоро след като навлезете в менопаузата е появата на т.нар. старчески петна по лицето, шията и деколтето. За да се предпазите от поява на допълнителни старчески петна е важно ежедневно да прилагате слънцезащитен продукт.

Полагайте грижи за кожата на ръцете

Най-вероятно сте чували хората да казват, че възрастта на жената може да се познае по вида на ръцете й. След менопаузата кожата и в тази част на тялото започва да губи еластичността си и мазнините също намаляват. В резултат на това тя изглежда отпусната, вените стават по-видими и се появяват бръчици. За да намалите тези негативни ефекти ежедневно овлажнявайте кожата на ръцете и носете ръкавици, когато извършвате домакинска работа.

Приемайте храни, богати на антиоксиданти

След менопауза постепенно започва да спада количеството на колаген в кожата и това е една от причините за поява на бръчки и фини линии. За да запазите повече от колагена в кожата и тя по-дълго време да изглежда добре консумирайте повече храни с високо съдържание на антиоксиданти, основно плодове и зеленчуци. Антиоксидантите са важни за кожата и за производството на колаген.

Бъдете активни

Редовните физически упражнения не помагат само за поддържането на мускулите ви във форма. Чрез тренировките се освобождавате от стреса и се подобрява кръвообращението и притока на кислород до всички части на тялото, включително и кожата. Когато кожата ви е добре кръвоснабдена, тя ще изглежда много по-добре и по-сияйна.