Начало / Красота и здраве / Екзема на ушите – симптоми на ушна екзема

Екзема на ушите – симптоми на ушна екзема

ное. 25, 2021

екзема на ушите

Екземата на ушите е често срещано състояние, при което кожата на външното ухо става суха, лющеща се, настъпват промени в цвета й, има силен сърбеж. Среща се по-често при хора с алергии, астма, с фамилна анамнеза за екзема.

Ушната екзема ангажира ушната мида, задушната гънка, външния ушен канал, като може да обхване в дълбочина и тъпанчевата мембрана.

Какви са причините за екзема на ушите?

Причините за ушна екзема зависят от нейния вид. Ухото може да бъде засегнато от следните видове екземи:

За появата на атопичен дерматит роля имат: генетични фактори, имунни нарушения, заболявания на черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт и др.

  • контактна екзема (контактен дерматит) – бива иритативна и алергична

Иритативен контактен дерматит може да се причини, например от различни химични вещества (шампоани, сапуни), физични фактори (ниска или висока температура, ултравиолетови лъчи) и др.

Алергичната контактна екзема може да се дължи на контакт с метални бижута, парфюми, козметика, медикаменти, растения и др.

  • себореен дерматит

Себорейният дерматит се причинява се от гъбички от рода Malassezia. Засягат се главно т.нар. „себорейни зони“ – скалпа, челото, бузите, ушните миди, кожата зад ушите и др.

  • астеатотична екзема

Астеатотичната екзема обикновено засяга хора на възраст над 65 години. Може да се причини от промени във времето, като ниска температура или вятър, от сух въздух в стаята.

Какви са симптомите при екзема на ушите?

В зависимост от хода на протичане ушната екзема може да бъде остра (краткотрайна – до няколко дни), подостра (продължава няколко седмици) и хронична – може да продължи години, с периоди на обостряне и затихване.

Острата екзема на ухото се характеризира със следните симптоми:

  • зачервена, суха, люспеста, напукана кожа
  • силен сърбеж
  • промени в цвета на кожата
  • може да има папули или мехурчета, като при пукането им кожата се подмокря. При засъхване на ексудата се образуват крусти.

Поради силния сърбеж кожата може да се разрани при чесане и да настъпи инфекция. Възможно е да се появи цирей, който е силно болезнен.

Други вероятни усложнения са импетиго, дифузен външен отит.

Хроничната екзема се характеризира с инфилтрация, сухота и лихенификация на кожата. При доминиране на хиперкератинизация ушният канал може да се изпълни с крусти.

Как се диагностицира ушната екзема?

Ушната екзема обикновено се диагностицира при физикалния преглед. Чрез отоскопия се оглежда тъпанчевата мембрана и дълбоката част на слуховия канал.

Може да се направят кожно-алергични тестове за установяване на алергена, както и кожна биопсия за изключване на други кожни заболявания.

Ушната екзема трябва да се разграничи от дифузен външен отит, еризипел, псориазис и др.

Какво е лечението на екзема на ухото?

Лечението на ушната екзема зависи от причината за появата й. При контактна екзема е много важно да се установи дразнещия фактор и да се отстрани. При атопична екзема се прилагат локално кортикостероидни кремове. При себорейна екзема се провежда лечение с противогъбечен мехлем върху засегнатата част на ухото. Използват се и комбинирани с кортикостероиди препарати. Ако екземата обхваща ушния канал се прилагат кортикостероидни капки за уши. При възникнала инфекция се прилагат антибиотици.

Прочетете за:
Контактен дерматит
Себореен дерматит