Начало / Красота и здраве / Епидермоидни и пиларни кожни кисти

Епидермоидни и пиларни кожни кисти

юли 7, 2016

кожни кисти

Епидермоидните и пиларните кисти изглеждат като малки подутини под повърхността на кожата. Те са доброкачествени и обикновено не водят до някакви сериозни здравословни усложнения. Ако е нужно те могат да бъдат премахнати с малка хирургична интервенция под локална анестезия.

Какво представляват епидермоидните и пиларни кожни кисти?

Кистата е малко сакче пълно с течност. Кистите могат да се образуват в различни части на тялото и в различни тъкани. Най-честите видове кисти са именно епидермоидните и пиларните кисти. В миналото те са се наричали себацейни, но това определение не е коректно, защото те не произлизат от себацейните жлези на кожата.

Епидермоидните кисти произлизат от клетки, които нормално се откриват в повърхностния слой на кожата – епидермиса. Пиларните кисти от своя страна се изграждат от клетки, подобни на тези, изграждащи вътрешността на космените фоликули.

И двата вида кисти изглеждат като малки кръгли подутини, които могат да се напипат под кожата. Те са много често срещани и най-често са с малки размери, но в редки случаи могат да нараснат и до по-големи размери в продължение на месеци. Епидермоидните и пиларните кисти много си приличат на външен вид, но могат да бъдат различени едни от други по клетките, които изграждат кистата.

Епидермоидните кисти могат да засегнат всеки, но те са най-чести при млади хора. Обикновено се срещат в областта на шията, лицето, гръдния кош и гениталиите. Пиларните кисти са по-чести при жени на средна възраст и най-често се срещат в областта на скалпа.

Обикновено епидермоидните и пиларните кисти не причиняват някакви характерни симптоми. В някои случаи обаче те могат да се инфектират, кожата в областта на кистата да се зачерви и да стане болезнена. В такъв случай кратък антибиотичен курс помага за справяне с инфекцията. Ако кистите бъдат пунктирани от тях може да изтече млекоподобна течност.

Каква е причината за появата на епидермоидни и пиларни кисти?

В резултат на лека травма или нараняване на кожата в областта на епидермиса или космените фоликули може да се стигне до бързо размножаване на клетктите в тази област и да се образува киста. Във вътрешността на кистата клетките отделят кератин, който представлява млекоподобната течност, която се натрупва в кистите.

В някои семейства се наблюдава тенденция за формиране на пиларни кисти. Затова и учените смятат, че този вид кисти могат да се дължат на наследственост. При епидермоидните кисти не се наблюдава такава наследственост. Те много често се проявяват без никаква видима причина при напълно здрави хора.

Опасни ли са епидермоидните и пиларни кисти?

В повечето случаи тези кисти не увреждат здравето на пациента. Ако те не ви причиняват някакъв сериозен дискомфорт е препоръчително да не предприемате никакви мерки и с времето те ще изчезнат от само себе си. Ако епидермоидната или пиларната киста се възпали, тогава може да се препоръча малка хирургична интервенция под локална анестезия за нейното премахване.