Начало / Красота и здраве / Какви естествени ексфолианти можем да ползваме?

Какви естествени ексфолианти можем да ползваме?

дек. 16, 2016

ексфолианти

Ако искате да имате добре изглеждаща кожа трябва да положите грижи за нея. Една от тайните за сияйна кожа е да се отървете от старите, мъртви кожни клетки. Най-добрият начин да направите това е като използвате ексфолианти. На пазара има много готови за употреба продукти, които да използвате за тази цел, но в кухнята ви се също има много подходящи продукти, които могат да свършат същата работа на много по-ниска цена.

Мед

Медът е подходящ не само за подслаждане на чая ви, но и може да ви помогне да заздравите кожата си. Суровият мед има страхотни антисептични и антибактериални свойства и помага за намаляване на риска от кожни инфекции и акне. Медът помага за ускоряване на естествения процес на ексфолиация и замяна на старите, ненужни кожни клетки с нови млади клетки.

Сода за хляб

Най-вероятно в кухнята си разполагате със сода за хляб, която използвате за различни печива. Сода за хляб се съдържа и в някои пасти за зъби и екологични почистващи препарати. Но знаете ли, че може да използвате содата за хляб и като естествен ексфолиант за почистване на кожата си? Просто добавете щипка сода към ежедневния почистващ тоник за лице, който използвате, за да се възползвате от полезните й свойства.

Захар

Храните с високо съдържание на захар могат да се отразят зле на състоянието на кожата ви и да доведат до поява на пъпки. Но захарта в своята чиста форма е много подходящ ексфолиант. Захарта е източник на гликолова киселина. Гликоловата киселина стимулира производството на нови кожни клетки и разрушава протеините, които задържат старите кожни клетки на повърхността на кожата. Можете да смесите малко захар с някое от любимите ви масажни масла от жожоба, грозде, бадем и т.н, за да си направите маска, която да приложите на лицето. С получената смес разтъркайте с кръгообразни движения кожата на лицето, за да стимулирате отпадането на мъртвите кожни клетки.

Кисело мляко

Киселото мляко е не само страхотна, здравословна храна, но е и полезен ексфолиант за вашата кожа. В млякото се съдържа млечна киселина, която има успокояващо кожно действие и спомага за премахване на мъртвите кожни клетки. Освен това млечната киселина подпомага изравняването на тена на кожата. За да се възползвате от полезните свойства на киселото мляко просто нанесете малко кисело мляко върху кожата, оставете да подейства 10-15 минути и след това изплакнете лицето с хладка вода.

Овесени ядки

Овесените ядки са не само страхотна храна, с която може да започнете деня си, но и могат да помогнат за сияйния вид на кожата ви. Овесените ядки са естествен ексфолиант и помагат за намаляването на риска от възпаление на кожата. Смелете в блендер една купа овесени ядки, към които добавете една чаша кисело мляко и 2 супени лъжици мед. Разбъркайте добре, докато всички съставки не се смесят. Нанесете върху лицето от получената смес и оставете да подейства за 15 минути. След това изплакнете лицето си с хладка вода.