Начало / Красота и здраве / Как да имаме по-здрави нокти?

Как да имаме по-здрави нокти?

окт. 20, 2017

здрави нокти

Никой не иска да има начупени и недобре изглеждащи нокти. Ако имате такъв проблем и си мислите, че няма решение, помислете пак и прочетете статията. Има някои прости и ефективни трикове, с които може да заздравите ноктите си и да не се налага повече да ги прикривате, когато се срещате с други хора.

Как да имаме по-здрави нокти?

Ето и някои методи, които може да пробвате в домашни условия:

Зехтин

Когато ноктите ви са прекалено сухи, те ще се чупят по-лесно. За да се предпазите от това ежедневно подхранвайте ноктите и кожичките около ноктите със зехтин. Ако не разполагате със зехтин може да заложите и на крем за дълбока хидратация.

Хранителни добавки с биотин

Биотинът или още витамин Б7 е известен като „витаминът на красотата“. Приемът на хранителни добавки с биотин се препоръчва при хора, които имат тежко увредени и лесно чупливи нокти. Препоръчителната дневна доза от този витамин е 30 мкг. Задължително обаче преди да започнете приема на каквато и да била хранителна добавка е да се консултирате със специалист, който да оцени вашето състояние и да прецени каква е най-подходящата дозировка.

Оформяйте внимателно ноктите си

Оформяйте ноктите с фина пила и избягвайте металните такива. Движете пилата само в една посока, а не напред назад. Обръщайте внимание на ръбчетата на ноктите и ги оформяйте добре, защото това е едно от местата, на които ноктите се чупят най-често.

Друго което не трябва да забравяте е да използвате само свои лични приспособления за оформяне на ноктите. Не споделяйте пилата или ножичката си за нокти с други хора, за да се предпазите от евентуална инфекция.

Хранете се здравословно

В много статии за красота се препоръчва приемът на някои хранителни добавки или определени храни за по-добър външен вид. Истината е, че добре балансираният хранителен режим с прием на достатъчно витамини и минерали е достатъчен, за да изглеждате добре и да нямате проблеми с ноктите.

Сменете лака за нокти

Някои марки лакове за нокти, особено тези съдържащи формалдехид могат да направят ноктите по-чупливи. Ако забележите, че вашият лак за нокти съдържа формалдехид го сменете с друг и изчакайте 1-2 седмици дали ще има положителен резултат.

За премахване на лак от ноктите задължително използвайте лакочистител. След почистване на лака, използвайте крем за хидратация, защото един от страничните ефекти на лакочистителите е, че те изсушават ноктите.

Носете ръкавици при домакинска работа

Честото миене на съдове без ръкавици може да изсуши кожата на ръцете и да направи ноктите ви значително по-чупливи. Химикалите, които се съдържат в препаратите за почистване оказват негативно влияние върху кожата на ръцете и ноктите, затова и е препоръчително да носите ръкавици при работа с препарати за почистване у дома.

Прочетете за:
Чупливи нокти
Бели петна по ноктите

Последни публикации