Начало / Красота и здраве / Как да се справим с бръчките по челото?

Как да се справим с бръчките по челото?

сеп. 13, 2019

бръчките по челото

Няма магическа пръчка, с която да връщаме белезите, които времето оставя върху нашето лице. Освен, че е най-големият орган в нашето тяло, кожата е и огледало на цялостното ни здравословно състояние.

Времето е може би основният фактор, който оказва влияние върху вида на кожата ви, но не е и единствен. Кожата постепенно губи своята еластичност и под действието на редица фактори, някои от които няма как да контролирате. Може да не сте способни напълно да спрете процеса на стареене, но пък с помощта на някои методи може да го забавите.

Най-често едни от първите бръчки, които се появяват по лицето са тези около устата и в областта на челото. Обикновено бръчките на челото трудно могат да се отстранят само с домашни методи, но пък ако сте достатъчно прилежни в грижата за кожата си поне може да направите така, че да не се задълбочават. Обикновено за дефинитивното отстраняване на бръчки е нужна хирургична намеса, за която няма да говорим сега. Някои домашни методи, както споменахме по-рано могат да са полезни за по-добрия и стегнат вид на кожата ви. Някои от тях са:

Кокосово масло

Вечер след като измиете лицето си с почистващ лосион и го подсушите може да нанесете тънък слой кокосово масло върху областите на челото, които са засегнати от бръчки. Втрийте добре маслото, докато то попие добре.

Когато кожата е суха и недостатъчно добре подхранена тя губи своята еластичност и в такъв случай бръчките стават по-видими.  Кокосовото масло ще подхрани кожата ви и ще й осигури някои от важните съставки за добър външен вид.

Ретинол

Кремовете с високо съдържание на ретинол и ретиноид са едни от най-широко рекламираните за грижа срещу стареенето. Те стимулират продукцията на колаген и могат да бъдат прилагани директно върху засегнатите области от лицето.

Упражнения за лицевите мускули

Може да имате повече бръчки по челото ако използвате мускулите на челото, за да отворите очите си вместо клепачите. Някои упражнения за трениране на лицевите мускули могат да спомогнат за борбата с бръчките, а и ще помогнат и да не се отпусне кожата около очите.

Поставете ръцете си върху лицето, така че палците на дясната и лявата ръка да са върху всяка вежда, а показалците са разположени върху бузите в близост до всяка ноздра. С помощта на пръстите издърпайте кожата в областта около очите настрани и надолу, за да е маскимално опъната. Отворете очите си максимално щироко и задръжте така за няколко секунди. Междувременно натиснете с пръсти върху веждите, за да не позволите на мускулите на челото да се движат. Отворете и затворете очи пет пъти. Повтаряйте това упражнение два пъти дневно сутрин и вечер.

Маска за лице с цитруси

В цитрусовите плодове се съдържа витамин Ц и Е в голямо количество. Тези два витамина са особено важни за здравия и стегнат вид на кожата. За да се възползвате от полезните им свойства може да си направите домашна маска за лице. За целта изцедете 60 мл сок от цитруси и го смесете с брашно, за да се получи кремовидна субстанция. Поставете от сместа върху засегнатите кожни участъци, изчакайте 10-15 минути и отмийте с хладка вода.

Алое вера

Вечер преди да измиете лицето си втрийте алое вера в местата, на които са се появили бръчки и изчакайте да попие за 10-15 минути. След това измийте лицето си с почистващо средство. Полизахаридите, които се съдържат в алое верата, стимулират възстановяването на кожните клетки, а ако кожата е суха също така я подхранват.