Начало Красота и здраве Как да се справим с напуканите устни?

Как да се справим с напуканите устни?

да се справим с напуканите устни
да се справим с напуканите устни

Напуканите устни могат да бъдат много дразнещи и болезнени. Много от нас се борят с този проблем през различни периоди от годината. Основният фактор, който влияе върху състоянието на устните е метеорологичното време – сухият и струден въздух, силното слънце и вятърът могат да изсушат тънката кожа на устните, особено ако не полагате редовно грижи за нейната хидратация. Тогава как може да се справите с този проблем и да се предпазите от повторно напукване на устните? Ето и някои подходящи методи:

Изберете си подходящ балсам за устни

Балсамите за устни се различават един от друг и дори в някои от известните на пазара марки могат да се съдържат съставки, които да изсушават кожата. Например много балсами съдържат ментол, който осигурява леко изстудяване на кожата, но ментолът всъщност действа изсушаващо и може да остави устните по-напукани и от преди. Други съставки, които могат  да се съдържат в балсамите за устни и които действат изсушаващо са камфор и фенол. Избягвайте и балсамите с аромат, защото в тях също е възможно да се съдържат изсушаващи съставки.

Пробвайте натурални балсами за устни

Има редица натурални продукти, които могат да овлажнят кожата на устните и да ви предпазят от напукване на устните. За да облекчите напуканата кожа на устните прилагайте директно върху тях, някое от следните:

  • Гел от алое вера – в алое верата се съдържат витамини минерали, антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които облекчават и рехидратират кожата.
  • Кокосово масло – това масло се бори с възпалението и действа овлажняващо, което означава, че може да успокои кожата на устните ви.
  • Краставица – в краставицата се съдържат витамини и минерали и благодарение на високото си съдържание на вода ще овлажни кожата на устните ви.
  • Мед – това е силно овлажняваш натурален продукт, който е особено подходящ при сухи и напукани устни. Освен това медът може да ви предпази от възпаление, което може да възникне на основата на сухата и напукана кожа.

Използвайте овлажнител за въздух

Ако живеете на място със сух климат може да се предазите от напукване на устните, като използвате овлажнител за въздух. Подходящата влажност на въздуха в къщата ви трябва да е около 30-35%. Това, което не трябва да забравяте е да поддържате овлажнителя за въздух чист, защото във вътрешността му може да се натрупат мухъл и бактерии, които да повлияят негативно на здравословното ви състояние.

Ексфолирайте устните

Когато устните са напукани външният напукан слой на кожата пречи на полезните съставки, които се съдържат в балсами да достигнат във вътрешността. За да подпомогнете техният по-добър ефект е важно да ексфолирате устните. На пазара са налични различни скрабове за кожата на устните, в които най-често се съдържа захар или сода за хляб.

Пийте течности

Дехидратацията е една от причините за напукването на устните. Много от хората не усещат, когато са леко дехидратирани, затова е добре да се стараете да пиете често вода през деня. Когато организмът ви е дехидратиран той започва да си набавя вода от определени части от тялото  Това може да стане причина за изсушаване на кожата на устните.

Не излизайте навън в неподходящи метеорологични условия

Излагането на устните на силно слънце, вятър или студен сух въздух може да се отрази неблагоприятно на тяхното състояние. Ако ви се налага да излезете в такива условия си сложете балсам за устни и покрийте устата с шал, например, ако е много студено и духа силен вятър.