Начало / Красота и здраве / Как да се справим с напуканите устни?

Как да се справим с напуканите устни?

фев. 13, 2020

да се справим с напуканите устни

Напуканите устни могат да бъдат много дразнещи и болезнени. Много от нас се борят с този проблем през различни периоди от годината. Основният фактор, който влияе върху състоянието на устните е метеорологичното време. Сухият и струден въздух, силното слънце и вятърът могат да изсушат тънката кожа на устните, особено ако не полагате редовно грижи за нейната хидратация. Тогава как може да се справите с този проблем и да се предпазите от повторно напукване на устните?

Ето и някои подходящи методи за справяне с напуканите устни:

Изберете си подходящ балсам за устни

Балсамите за устни се различават един от друг и дори в някои от известните на пазара марки могат да се съдържат съставки, които да изсушават кожата. Например много балсами съдържат ментол, който осигурява леко изстудяване на кожата. Ментолът обаче действа изсушаващо и може да остави устните по-напукани и от преди. Други съставки, които могат  да се съдържат в балсамите за устни и които действат изсушаващо са камфор и фенол. Избягвайте и балсамите с аромат, защото в тях също е възможно да се съдържат изсушаващи съставки.

Пробвайте натурални балсами за устни

Има редица натурални продукти, които могат да овлажнят кожата на устните и да ви предпазят от напукване на устните. За да облекчите напуканата кожа на устните прилагайте директно върху тях, някое от следните:

  • Гел от алое вера – в алое верата се съдържат витамини минерали, антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които облекчават и рехидратират кожата.
  • Кокосово масло – това масло се бори с възпалението и действа овлажняващо, което означава, че може да успокои кожата на устните ви.
  • Краставица – в краставицата се съдържат витамини и минерали и благодарение на високото си съдържание на вода ще овлажни кожата на устните ви.
  • Мед – това е силно овлажняваш натурален продукт, който е особено подходящ при сухи и напукани устни. Освен това медът може да ви предпази от възпаление, което може да възникне на основата на сухата и напукана кожа.

Използвайте овлажнител за въздух

Ако живеете на място със сух климат може да се предазите от напукване на устните, като използвате овлажнител за въздух. Подходящата влажност на въздуха в къщата ви трябва да е около 30-35%. Това, което не трябва да забравяте е да поддържате овлажнителя за въздух чист. Във вътрешността му може да се натрупат мухъл и бактерии, които да повлияят негативно на здравословното ви състояние.

Ексфолирайте устните

Когато устните са напукани външният напукан слой на кожата пречи на полезните съставки, които се съдържат в балсами да достигнат във вътрешността. За да подпомогнете техният по-добър ефект е важно да ексфолирате устните. На пазара са налични различни скрабове за кожата на устните, в които най-често се съдържа захар или сода за хляб.

Пийте течности

Дехидратацията е една от причините за напукването на устните. Много от хората не усещат, когато са леко дехидратирани, затова е добре да се стараете да пиете често вода през деня. Когато организмът ви е дехидратиран той започва да си набавя вода от определени части от тялото  Това може да стане причина за изсушаване на кожата на устните.

Не излизайте навън в неподходящи метеорологични условия

Излагането на устните на силно слънце, вятър или студен сух въздух може да се отрази неблагоприятно на тяхното състояние. Ако ви се налага да излезете в такива условия си сложете балсам за устни и покрийте устата с шал, например, ако е много студено и духа силен вятър.