Начало / Красота и здраве / Как се отразява стресът на кожата ви?

Как се отразява стресът на кожата ви?

ян. 31, 2018

стресът на кожата

Всеки от нас ежедневно е подложен на стрес. Той се отразява негативно върху цялостното ни здравословно състояние, а това допълнително ни напряга и се получава един омагьосан кръг, от който трудно се намира изход.

Когато сме стресирани в организма ни се отделят хормони на стреса, които оказват отрицателно влияние върху състоянието на кожата. Когато тези хормони се натрупат в голямо количество се нарушава равновесието в тялото и се появяват различни здравословни проблеми, включително се влошава и състоянието на нашата кожа.

Как влияе стресът на кожата?

Най-често наблюдаваните при стрес кожни проблеми са:

Акне

Един от хормоните, които се отделят при стрес е кортизола, който повишава продукцията на себум от кожата. Излишното омазняване на кожата, комбинирано с натрупване на нечистотии може да причини запушване на порите и поява на акне.

Торбички под очите

Всеки един ден е изпълнен с тревоги и най-различни задачи за изпълнение. Много от нас си лягат с мисъл за следващия ден и задачите, които предстоят. Това често води до недоспиване, което определено не е добре за вида на кожата и очите ви. В резултат на недоспиването очите изглеждат подпухнали и изморени, а кожата около тях може да се отпусне и да се появят торбички. Старайте се да спите достатъчно всеки ден и да се отпускате максимално преди сън без да мислите за задачи и работа.

Бръчки

Когато сме притеснени за нещо обикновено се мръщим. Това води до поява на фини линии и бръчки в областта на челото. Ако усещате, че сте напрегнати опитайте се да отпуснете мускулите на лицето и да се усмихнете, за да намалите риска от поява на нежелани бръчки.

Обриви

Друг начин, по който може да повлияе стреса върху състоянието на нашата кожа е появата на обриви. Обикновено този вид обриви са сърбящи и болезнени.

Когато тялото ви е подложено на стрес, имунната ви система отслабва. В резултат на това в тялото започва да се отделя по-голямо количество хистамин и всъщност нашият организъм в някаква степен развива алергична реакция към стреса. Повишената продукция на хистамин обикновено е съпроводена с поява на обриви по лицето и тялото.

Розацея

Един от основните отключващи фактори при розацея е именно стресът. При това състояние кожата е изключително чувствителна и реагира с възпаление на почти всички дразнители. При пациентите с розацея може да се наблюдава кожно раздразнение при използване на най-обикновени козметични продукти.

Невродермит

Невродермитът представлява необясним сърбеж в определена област на тялото, който често е съпроводен с поява на дебели, люспести кожни плаки в резултат на честото разчесване на кожата. Въпреки че точната причина за невродермитът все още не е напълно изяснена се знае, че стресът е един от факторите, които могат да допринесат за появата му.