Начало / Красота и здраве / Кератозис пиларис – гъша кожа

Кератозис пиларис – гъша кожа

юли 5, 2019

кератозис пиларис – гъша кожа

Кератозис пиларис или още известно като „гъша кожа“ е често срещано кожно състояние, при което по кожата се появяват малки груби, червени пъпчици. Тези пъпки не са болезнени или сърбящи.

Това състояние се смята за вариант на нормалната кожа. То не може да бъде излекувано или превантирано по някакъв начин. С помощта на овлажняващи кремове може да се подобри външния вид на кожата.

Кои хора са засегнати?

Гъшата кожа се среща по-често при хора със следните особености или страдащи от някои от съпътстващи състояния:

  • суха кожа
  • екзема
  • меланома
  • затлъстяване
  • ихтиоза
  • сенна хрема.

Всеки може да развие кератозис пиларис, но то се среща по-често при деца и тийнейджъри. Обикновено състоянието се отключва в детството или в края на пубертета и отшумява в края на 20-те години или до навършване на 30 годишна възраст.

Какви са причините за кератозис пиларис?

Непосредствената причина за кератозис пиларис е натрупването на кератин в космените фоликули. Учените обаче още не са наясно защо при някои хора образуването на кератин е повишено. Както споменахме по-рано хората със суха кожа, екзема и кожни алергии по-често страдат от гъша кожа. Според някои изследователи състоянието може да бъде генетично обусловено и ако единият от двамата родители страда от него е много вероятно детето също да страда от него.

Какви са симптомите?

Някои от признаците на кератозис пиларис са:

  • поява на малки, надигнати червени пъпчици най-често в областта на бедрата, мишниците, бузите и задните части
  • суха и залющена кожа на местата, на които са се появили пъпки
  • влошаване на оплакванията през зимните месеци, когато кожата допълнително се изсушава.

Какво е лечението?

С времето кератозис пиларис отшумява от само себе си. Междувременно може да използвате някои от следните продукти, които могат да подобрят вида на кожата ви и да редуцират броя на пъпчиците по тялото:

Кремове, които да премахнат мъртвите клетки – кремовете с алфа-хидрокси киселина, млечна киселина  или урея спомагат за отстраняване на мъртвите клетки. Те освен това овлажняват и подхранват кожата. В зависимост от процентното съдържание на киселини в тях кремовете могат да бъдат налични и без лекарско предписание. Най-добре е да се консултирате с лекар, който да ви даде насоки колко често да ги използвате.

Кремове, които предпазват от запушване на космените фоликули – кремовете с витамин А стимулират обновяването на клетките и спомагат за намаляване на появата на запушени фоликули. Трябва да знаете обаче, че тези кремове могат да изсушат кожата и да я раздразнят, тъй че преди да започнете да ги използвате трябва да се консултирате с лекар.