Начало / Красота и здраве / Най-често срещаните кожни алергии

Най-често срещаните кожни алергии

ное. 2, 2016

кожни алергии

Обривът по кожата може да бъде сигнал за редица здравословни проблеми, но най-често се дължи на кожна алергия. Появяващи се изневиделица обриви са честа причина за посещения в лекарските кабинети. Според специалистите зачервяването и сърбежа на кожата в по-голямата част от случаите е резултат на кожна алергия. Много агенти могат да раздразнят кожата и да доведат до алергия. Най-често срещаните отключващи фактори за кожна алергия са:

Парфюми

Най-честата причина за кожна алергия при възрастните са парфюмите и броят на алергиите поради тази причина непрекъснато расте. Но този вид алергии се дължат не само на парфюмите. В голяма част от козметичните продукти се съдържат ароматизиращи съставки, които при контакт с кожата могат да я раздразнят.

Никел

Друг вид кожна алергия, с която дерматолозите често се срещат е алергията към метала никел. Той се използва за направата на бижута. Най-често при контакт с никел се раздразва меката част на ухото при носене на обеци, съдържащи никел. Освен в бижута никел може да се открие в метални каишки за часовници, токи на колани, рамки за очила и ципове.

Латекс

Ако кожата ви се зачерви след използване на домашни ръкавици за миене на чинии, може би страдате от алергия към латекс. Освен в ръкавици латекс се съдържа в презервативите, в някои дрехи и други продукти. Симптомите при алергия към латекс могат да варират от леки – поява на обрив и сърбеж по кожата, до тежки – гадене, повръщане и затруднено дишане. Ако сте алергични към латекс и ви се налага престой в болница трябва задължително да уведомите вашият лекар, за да не се използват латексови ръкавици, по време на процедурите на които ще сте подложени.

Боя за коса

Контактният дерматит в резултат на използването на боя за коса се дължи на реакцията на кожата към съединението пара-фенилендиамин, което се използва за производството именно на боя за коса. За да се предпазите от този вид алергия задължително си направете кожен тест за чувствителност, както е описано на опаковката за боя.

Платове

Много често хората си мислят, че са алергични към вълна, която се използва за производството на дрехи, но истината е че този продукт в чистата си форма не може да предизвика алергия. Такава може да предизвика формалдехидната смола, която се използва да направи дрехите водоустойчиви и да попречи на тяхното свиване при пране. Ако страдате от такава алергия трябва много внимателно да подбирате дрехите, които купувате.

Козметични продукти

Алергичните реакции при употреба на козметични продукти може да се дължи на наличието в тях на ароматизиращи съставки, но и на консерванти, които се използват при тяхното производство. Много често на мястото на което сте приложили козметичния продукт се появява зачервяване, съпроводено със сърбеж. Ако при вас се появи алергия към козметичен продукт за известно време спрете използването на всякакви такива продукти и след това започнете да ги използвате постепенно един по един, за да установите на какво точно се дължи вашата алергия.

Слънцезащитни продукти

Кремът, който нанасяте на кожата си, за да се предпазите от слънцето може да има нежелани ефекти и да доведе до появата на обрив. Причината за това е, че някои от съставките, които се използват за направата на този вид кремове може да се превърнат в алергени под действието на ултравиолетовите лъчи.