Начало / Красота и здраве / Кожни промени при заболявания на щитовидната жлеза

Кожни промени при заболявания на щитовидната жлеза

дек. 2, 2019

Кожни прояви при заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза се характеризират с абнормни нива на тиреоидните хормони в кръвта. Щитовидните хормони повлияват функцията на почти всички тъкани в организма на човека. Те имат важна роля в развитието на кожата и кожните придатъци – косми, нокти и потни жлези.

При свръхактивност (повишена функция) или при неактивност (понижена функция) на щитовидната жлеза настъпва прекомерно повишаване, съответно понижаване на тиреоидните хормони в кръвта. Тези хормонални промени довеждат до редица изменения в кожата и кожните придатъци.

Кожните прояви при заболявания на щитовидната жлеза се разделят на три групи: 1) дължащи се на директното действие на тиреоидните хормони върху кожата, 2) дължащи се на прякото действие на хормоните на щитовидната жлеза върху не-кожни тъкани, 3) автоимунни заболявания, засягащи кожата, които се асоциират с заболявания на щитовидната жлеза с автоимунна етиология.

Пациентите с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза имат по-висок риск от развитие и на други автоимунни заболявания. Такива са например: витилиго, херпетиформен дерматит, пемфигус, алопеция ареата, лупус еритематодес, склеродермия, уртикария, пернициозна анемия и др.

Какви кожни прояви настъпват при заболявания на щитовидната жлеза?

Кожни симптоми при хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза)

 • кожата става суха, груба, студена, има бледожълтеникав цвят, може да има дребни белезникави люспи.
 • дланите на ръцете и стъпалата на краката са по-интензивно жълто оцветени поради смутена каротинова обмяна в черния дроб, налице е хиперкаротинемия.
 • по кожата на дланите и стъпалата е налице кератодермия – плътна и суха кожа. Може да има още характерни цепнатини по кожата на стъпалата.
 • микседем – това е класически кожен симптом при хипотиреоидизъм. Появяват се отоци по лицето, около очите, врата или по цялото тяло. Лицето е подпухнало и безизразно. Отоците се дължат на натрупването в подкожния слой на глюкозаминогликани.
 • косата е суха, чуплива, често има алопеция, растежът на космите се забавя, намалява окосмяването по тялото. Веждите се разреждат, космите във външната, странична част на веждите опадат, това състояние се нарича мадароза.
 • ноктите са груби и чупливи, растат бавно.
 • потните жлези атрофират и болните не се изпотяват, настъпва хипохидроза (намалено потоотделяне).

Кожни симптоми при хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза)

 • кожата е мека, гладка, топла и влажна. Повишеният кръвоток в кожата е причина за затоплянето й, като често се появява и зачервяване по лицето, дланите (палмарен еритем).
 • може да се появят хиперпигменти петна по кожата.
 • косата е мека, космите са тънки. Ранен симптом може да бъде посивяването на косата
 • нокти на Plummer – вдлъбнати нокти с дистална онихолиза – отделяне на нокътя от нокътното ложе
 • хиперхидроза – прекомерно изпотяване, особено по дланите и стъпалата
 • претибиален микседем

Претибиален микседем се среща рядко, обикновено в късен стадий на заболяването. Най-често се засяга предностраничната повърхност на подбедриците. Налице е инфилтрация на кожата, която става плътна, суха, студена, надигната. Появяват се виолетови петна по подбедриците, които наподобяват на портокалова кожа. Космите са груби, порите са разширени. Много рядко е възможно да разрастне съединителна тъкан и кожата наподобява цветно зеле. Подбедрицата се деформира.

 • акропахия

Акропахия се среща много рядко. Характеризира се с подуване на меките тъкани на ръцете и краката и задебеляване на крайните фаланги на пръстите поради периостално разрастване на костите.

Прочетете за:
Хипотиреоидизъм
Хипертиреоидизъм