Начало Красота и здраве Кожни прояви при заболявания на щитовидната жлеза

Кожни прояви при заболявания на щитовидната жлеза

Кожни прояви при заболявания на щитовидната жлеза
Кожни прояви при заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза се характеризират с абнормни нива на тиреоидните хормони в кръвта. Щитовидните хормони повлияват функцията на почти всички тъкани в организма на човека. Те имат важна роля в развитието на кожата и кожните придатъци – косми, нокти и потни жлези.

При свръхактивност (повишена функция) или при неактивност (понижена функция) на щитовидната жлеза настъпва прекомерно повишаване, съответно понижаване на тиреоидните хормони в кръвта. Тези хормонални промени довеждат до редица изменения в кожата и кожните придатъци.

Кожните прояви при заболявания на щитовидната жлеза се разделят на три групи: 1) дължащи се на директното действие на тиреоидните хормони върху кожата, 2) дължащи се на прякото действие на хормоните на щитовидната жлеза върху не-кожни тъкани, 3) автоимунни заболявания, засягащи кожата, които се асоциират с заболявания на щитовидната жлеза с автоимунна етиология.

Пациентите с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза имат по-висок риск от развитие и на други автоимунни заболявания. Такива са например: витилиго, херпетиформен дерматит, пемфигус, алопеция ареата, лупус еритематодес, склеродермия, уртикария, пернициозна анемия и др.

Какви промени в кожата настъпват при заболявания на щитовидната жлеза?

Кожни симптоми при хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза)

 • кожата става суха, груба, студена, има бледожълтеникав цвят, може да има дребни белезникави люспи.
 • дланите на ръцете и стъпалата на краката са по-интензивно жълто оцветени поради смутена каротинова обмяна в черния дроб, налице е хиперкаротинемия.
 • по кожата на дланите и стъпалата е налице кератодермия – плътна и суха кожа. Може да има още характерни цепнатини по кожата на стъпалата.
 • микседем – това е класически кожен симптом при хипотиреоидизъм. Появяват се отоци по лицето, около очите, врата или по цялото тяло. Лицето е подпухнало и безизразно. Отоците се дължат на натрупването в подкожния слой на глюкозаминогликани.
 • косата е суха, чуплива, често има алопеция, растежът на космите се забавя, намалява окосмяването по тялото. Веждите се разреждат, космите във външната, странична част на веждите опадат, това състояние се нарича мадароза.
 • ноктите са груби и чупливи, растат бавно.
 • потните жлези атрофират и болните не се изпотяват, настъпва хипохидроза (намалено потоотделяне).

Кожни симптоми при хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза)

 • кожата е мека, гладка, топла и влажна. Повишеният кръвоток в кожата е причина за затоплянето й, като често се появява и зачервяване по лицето, дланите (палмарен еритем).
 • може да се появят хиперпигменти петна по кожата.
 • косата е мека, космите са тънки. Ранен симптом може да бъде посивяването на косата
 • нокти на Plummer – вдлъбнати нокти с дистална онихолиза – отделяне на нокътя от нокътното ложе
 • хиперхидроза – прекомерно изпотяване, особено по дланите и стъпалата
 • претибиален микседем

Претибиален микседем се среща рядко, обикновено в късен стадий на заболяването. Най-често се засяга предностраничната повърхност на подбедриците. Налице е инфилтрация на кожата, която става плътна, суха, студена, надигната. Появяват се виолетови петна по подбедриците, които наподобяват на портокалова кожа. Космите са груби, порите са разширени. Много рядко е възможно да разрастне съединителна тъкан и кожата наподобява цветно зеле. Подбедрицата се деформира.

 • акропахия

Акропахия се среща много рядко. Характеризира се с подуване на меките тъкани на ръцете и краката и задебеляване на крайните фаланги на пръстите поради периостално разрастване на костите.

Прочетете за:
Хипотиреоидизъм
Хипертиреоидизъм