Начало / Красота и здраве / Обрив по челото – причини

Обрив по челото – причини

юни 10, 2021

обрив по челото

Много състояния могат да причинят поява на обрив по челото. По-често те са безобидни, но понякога може да се касае и за сериозно заболяване.

Челото е изложено на въздействието на слънчевите лъчи, което е честа причина за кожни проблеми в тази област.

Обривните единици по челото могат да бъдат много разнообразни, например: петна, пъпки, пустули, мехурчета, възелчета (нодули), плаки, могат да бъдат покрити с крусти (корички), люспи. Освен това обривът може да бъде сърбящ или болезнен.

Кои са най-честите причини за обрив по челото?

Инфекциозни заболявания

Варицела – появяват се малки червени петънца с големина на лещено зърно, които се превръщат в мехурчета, изпълнени с бистра течност. След завяхване на обрива се образуват корички, които отпадат.

Морбили – появяват се ситни розово-червени пъпчици зад ушите, по челото, бузите, шията.

Херпес зостер офталмикус – има мехурчета по челото, горния клепач и носа. В засегнатата зона има силна, пареща болка.

Фоликулит – представлява възпаление на космените фоликули. Най-често се причинява от стафилококи. Появяват се гнойни пъпки с големина на просено зърно, които са заобиколени от червен вал. При разкъсване на пустулите може да се образува коричка върху тях.

Молускум контагиозум – вирусна инфекция, която засяга най-често деца на възраст между 2 и 5 години. По лицето, шията, гърба, гръдния кош се появяват единични или множествени перлено бели възелчета с големина от просено до грахово зърно.

Кожни заболявания

Контактен дерматит – възниква след контакт с различни химични вещества, растения, насекоми, след въздействие на механични или физични фактори. Кожата е зачервена, оточна, може да има мехури, сърбеж.

Себореен дерматит – по челото, скалпа, бузите, ушите има жълто-розови петна, покрити с мазни люспи.

Атопичен дерматит – представлява наследствено алергично кожно заболяване, което се изявява в детска възраст. По лицето може да има зачервяване, пъпчици, мехурчета. Обривът може да се покрие с корички или люспи.

Акне – дължи се на запушване на космените фоликули от мастен секрет и кожни клетки, като може да се добави и бактериална инфекция. Обривът най-често се появява в т. нар. Т-зона – челото, носа, брадичката. Може да има папули, комедони, пустули, нодули.

Розацея – засяга по-често жени над 40-годишна възраст. Обривът се локализира предимно по лицето – бузите и носа, а при по-тежки случаи и по челото. Кожата е зачервена, има телеангиектазии, папули и пустули.

Актинична кератоза (слънчева кератоза) – хроничното излагане на слънце може да причини появата на груби, плоски или надигнати петна или плаки по кожата на лицето. Могат да имат същия цвят като кожата или цветът им да варира от червен до тъмно кафяв. Имат размери от няколко милиметра до 2-3 см.

Автоимунни заболявания

Псориазис – характеризира се със зачервени плаки, покрети със сребристо-бели люспи. Най-често се засяга кожата в областта на лактите и колената, а също и кожата на скалпа, като може да се разпространи зад ушите и по челото.

Лупус еритематодес – типичен за болестта е т.нар. пеперудообразен обрив по лицето – има зачервяване и оток на кожата на бузите, основата на носа, челото. Обривът често се провокира от излагане на слънце. Възможни са и други кожни обриви.

Други причини за обрив по челото са:

  • топлинен обрив
  • слънчево изгаряне
  • мелазма
  • витилиго
  • повърхностни гъбични инфекции – tinea faciei – причиняват се от дерматофити
  • бактериален менингит
  • хемангиом
  • меланом.

Прочетете за:
Обрив по лицето – причини