Начало / Красота и здраве / Пигментация по кожата – домашно лечение

Пигментация по кожата – домашно лечение

май 15, 2017

пигментация

Кожната пигментация, която се проявява като тъмни петна по кожата по-често притеснява жените, които искат да изглеждат, колкото се може по-добре. Пигментацията по кожата не е животозастрашаващо състояние, но понякога смущението, което изпитват пациентите е много неприятно за тях.

Честата експозиция на слънце без защитни средства и някои алергични състояния могат да доведат до кожна пигментация. Наследствеността също оказва влияние върху това състояние и ако майка ви например е страдала от повишена пигментация е много възможно и при вас тя да се прояви.

За ваше щастие има най-различни домашни средства, които могат да ви помогнат да овладеете състоянието си.

Картофи

Картофите са не само добър източник на въглехидрати, но и могат да помогнат за овладяване на някои състояния, свързани с повишена кожна пигментация, като мелазма, тъмни кръгове, хипо- или хиперпигментация. Честата апликация на картофи върху лицето може да помогне за изсветляване на кожата. Нарежете един картоф на няколко парчета, върху които накапете няколко капки вода. След това натъркайте парчетата картоф върху кожните участъци, където се наблюдава повишена пигменатация.

Ако разполагате с повече време може да настържете картофите и да използвате сока им. Нанесете от сока върху кожата и изчакайте половин час да подейства. След това измийте лицето с хладка вода.

Лимон и краставица

Тези продукти имат отлични възможности за изсветляване на кожата, а когато се използват заедно могат да действат още по-добре. Охлаждащото действие на краставицата и изсветляващото свойство на лимона нямат да ви разочароват, особено ако редовно ги прилагате върху кожата.

Ако не разполагате едновременно с лимон и краставици може да ги прилагате и отделно. Лимонът, както споменахме има отлични изсветляващи качества, а краставиците са много подходящи при тъмни кръгове под очите, които също се приемат като вид кожна пигментация.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет върши чудеса, когато става въпрос за намаляване на тъмните петна по кожата, които се дължат на хиперпигментация. Смесете ябълков оцет и вода в еднакви количества. Нанасяйте от получената смес върху засегнатите кожни участъци. Оставете да подейства няколко минути и след това измийте с хладка вода.

Куркума

Куркумата има избелващо свойство, което може да помогне при хиперпигментация. Освен това тя има и противовъзпалителни свойства и може да предпази кожата от инфекции.

Смесете една чаена лъжичка куркума с малко лимонов сок. Нанесете от сместа върху засегнатите кожни участъци. Оставете да подейства 20 минути и след това измийте с вода. Избягвайте да излизате на директна слънчева светлина поне един час след процедурата. Може да я повтаряте няколко дни в седмицата преди да си вземете душ.

Алое вера

Алое вера действа страхотно при хиперпигментация. То отстранява мъртвите клетки и стимулира регенерацията на кожата.

Преди да си легнете вечер нанесете малко гел от алое вера върху хиперпигментираните кожни участъци и оставете да подейства през нощта. На сутринта измийте лицето си. Повтаряйте процедурата ежедневно няколко седмици, докато забележите видими резултати.