Начало / Красота и здраве / Подути устни – причини

Подути устни – причини

фев. 5, 2020

подути устни

Подути устни може да възникнат поради възпалителен процес или натрупване на течност в тях. Подутите устни изглеждат уголемени, освен това могат да бъдат зачервени, напукани, болезнени при допир.

В зависимост от причината подуването на устните може да настъпи много бързо или постепенно. Повечето случаи на подути устни не се нуждаят от лечение и преминават от само себе си за няколко дни.

Какви са причините за подути устни?

Много причини могат да доведат до подуване на устните, от леки кожни състояния до тежки алергични реакции.

Ето някои по-чести причини за подути устни:

Алергична реакция

Най-честата причина за подуване на устните е алергична реакция към храни, медикаменти, субстанции в околната среда, ухапване или ужилване от насекоми.

При контакт с даден алерген, организмът реагира с освобождаване от мастоцитите на хистамин и други медиатори на алергичната реакция. Хистаминът предизвиква разширяване на съдовете, оток, спазъм на гладката мускулатура. Настъпва възпаление, може да има сърбеж, кихане.

Има различни видове алергични реакции, като всички могат да причинят подуване на устните.

Най-честите алергени са:

 • субстанции от външната среда

Алергична реакция могат да провокират редица вещества от външната среда, като например полени, спори от плесен, прах, животински косми. Настъпва подуване на устните и на други части на тялото, кихане, запушен нос, уртикария.

 • хранителни алергени

Много храни могат да провокират алергична реакция, като подуването на устните започва веднага след консумацията на храната към която сте алергични. Чести хранителни алергени са: яйца, мляко, фъстъци, миди и др. Освен подути устни други симптоми на хранителна алергия са: оток на езика, лицето, трудно преглъщане, повръщане, болка в корема, кашлица и др.

 • лекарства

Най-често медикаментозна алергия се причинява от пеницилин, цефалоспорини, нестероидни противовъзпалителни средства, антиконвулсанти и др. Характерни симптоми са обрив по кожата, уртикария, отоци по лицето и тялото, повръщане, диария.

Анафилаксия

Анафилаксията представлява форма на остра алургична реакция, която може да бъде много опасна и дори фатална. Характеризира се със задух, трудно преглъщане, сърбеж по кожата, обрив, повръщане, диария, бледа кожа, ниско кръвно налягане.

Ангиоедем

Ангиоедемът представлява оток на по-дълбоките слоеве на кожата. Най-често се подуват устните, клепачите, гениталиите, ръцете, ходилата. Ангиоедемът може да се дължи на алергична реакция към храни, медикаменти, полени, но може да бъде и наследствен или с неизвестна етиология.

Освен оток в различни части на тялото може да има още сърбеж, болка, уртикария. Ангиоедемът обикновено се развива бързо. Много опасен може да бъде отокът на ларинкса. Най-често ангиоедемът преминава за 24 до 48 часа. За лечението му се прилагат антихистамини, кортикостероиди.

Травма

Травми на лицето (напр. порязване, ухапване, изгаряне), особено в областта около устата могат да причинят подути устни. В зависимост от вида на нараняването може да имате още синини, ожулване, кървене.

Лечението на подути устни, свързани с нараняване, зависи от тежестта на травмата. При леки наранявания може да се приложи лед за намаляване на болката и отока. При големи травми и при поява на признаци на възпаление е необходимо да потърсите лекарска помощ.

Хейлит

Хейлитът предствалява възпаление на устните, което води до тяхното подуване. В зависимост от причината има различни видове хейлит. Например:

Грануломатозен хейлит

Грануломатозният хейлит причинява неравномерно подуване на устните. Среща се рядко. Появата му се свързва с болестта на Крон, саркоидоза, контактен дерматит и др. Налице е грануломатозно възпаление, което причинява подуване на горната устна, което преминава за няколко дни и отново се появява. Настъпва подуване и на долната устна, бузите, по-рядко клепачите, челото.

Грануломатозният хейлит е част от синдрома на Melkersson-Rosenthal, който включва още лицева пареза и набразден език.

Гландуларен (жлезен) хейлит

Гландуларният хейлит е хронично възпалително заболяване, при което се засягат слюнчените жлези на долната устна. Наблюдава се по-често при възрастни мъже. Причината за възникването му е неизвестна, счита се, че роля има тютюнопушенето, слънчевите лъчи, травма. Налице е неравно подуване на долната устна, виждат се малки отвори, от които изтича слюнка.

Други видове хейлит са:

 • прост хейлит (Cheilitis simplex) – възпаление на устните, причинено от механични, термични, химични увреждания
 • инфекциозен хейлит – причинен от гъбични или бактериални инфекции (стафилококи, стрептококи). Лабиалният херпес представлява инфекциозен хейлит, причинен от herpes simplex virus. Появяват се групирани мехурчета по устните, които причиняват локализирано подуване на устната.
 • актиничен хейлит – възниква при продължително слънчево облъчване
 • ексфолиативен хейлит – свързва се със стрес, тревожност, депресия, вредни навици, като често облизване на устните.

Други причини за подути устни са:

 • акромегалия
 • козметични операции
 • еритема мултиформе
 • синдром на Хънтър (мукополизахаридоза тип 2)
 • мукоцеле на слюнчена жлеза – киста на слюнчена жлеза
 • дефицит на витамин В2
 • рак на устните
 • носене на брекети и др.