Начало / Красота и здраве / Подходящ ли е зехтина за грижа за кожата?

Подходящ ли е зехтина за грижа за кожата?

мар. 5, 2020

зехтин

Много хора си мислят, че зехтина може да се използва само в кухнята за овкусяване на различни ястия, но истината е, че то има редица полезни свойства, които могат да бъдат използвани в грижата за кожата. Получено чрез студено пресоване на маслините, зехтинът съдържа полезни за нашия организъм мастни киселини. Освен тях в него са налични и редица други полезни вещества. В много държави по света от векове използват зехтина в козметиката.

Според учените зехтинът е олиото най-близко по химична структура до естествения себум, който нашата кожа произвежда.

Ето и някои от полезните свойства на зехтина:

Високо съдържание на антиоксиданти

Смята се, че антиоксидантите могат да помогнат за забавяне на кожното стареене. В зехтина се съдържа витамин Е, полифеноли и фитостероли. Витамин Е помага за възстановяване на увредените кожни клетки  и предпазва кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Полифенолите също предпазват кожните клетки и забавят процесите на стареене. Фитостеролите от своя страна стимулират продукцията на колаген, чието количество и продукция с напредване на възрастта намалява.

Хидратация на кожата

Когато зехтинът бъде приложен върху кожата той навлиза в по-дълбоките слоеве и подпомага задържането на влагата в нея. Освен това наличието на мастни киселини в него спомага за по-добрата кожна еластичност. Това, което трябва да знаете е, че използването на зехтин за хидратация на кожата, особено на лицето не е подходящо за хора, които имат кожа склонна към образуване на акне.

Противовъзпалителен ефект

Противовъзпалителните свойства на зехтина могат да бъдат използвани при външни и вътрешни възпалителни процеси в нашето тяло. Това свойство според учените се дължи на съставката олеокантал, за която се смята, че има свойства подобни на ибупрофена.

Възстановяване на кожните клетки

Счита се, че зехтинът може да помогне по естествен начин за възстановяване на кожните клетки. Съдържащите се в него витамин Е, флавоноиди и полифеноли  ускоряват процеса на образуване на нови кожни клетки, което може да спомогне за по-сияен вид на кожата.

Как да използвате зехтина върху кожата?

Зехтинът се съдържа в редица козметични продукти за лице и тяло на пазара. Ако искате да използвате чист зехтин за грижа за кожата е най-добре да изберете студено пресован екстра върджин зехтин.

Някои хора използват директно зехтин за овлажняване на кожата например като го прилагат директно върху по-сухите кожни участъци.

Можете да си направите и домашен ексфолиант със зехтин за третиране на сухи и лющещи се кожни участъци. За целта трябва да смесите зехтин с морска сол и да си приготвите домашен скраб.

Освен това може да си приготвите и домашна маска за лице със зехтин, ако имате суха кожа. За целта могат да се смеси зехтин с яйчени белтъци, мед  или овесени ядки. За да намалите появата на бръчки в зоната около очите пък прилагайте с помощта на памучен тампон малко зехтин вечер и оставяйте да действа през нощта.