Начало / Красота и здраве / Арника – какви полезни свойства има?

Арника – какви полезни свойства има?

дек. 26, 2018

арника

Ако сте запознати с хомеопатията със сигурност сте чували и за арниката. Това е целогодишно растение от семейството на слънчогледите, което намира широко приложение в направата на хомеопатични средства. Свежи или изсушени листа от арника се използват и за приготвянето на козметични продукти. Това растение може да свърши чудеса за кожата, косата и общото ви здравословно състояние.

Ето и някои от ситуациите, в които може да се възползвате от полезните свойства на арниката:

Наранявания и синини

Ако наскоро сте се наранили или имате синина някъде по тялото може да използвате крем от арника. Хеленалинът е вещество, което се съдържа в арниката и което помага за възстановяването на клетките, след като са били изложени на някакъв вид стрес. Освен това това растение има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства и предпазва кожата от допълнителни увреждания и инфекции.

Екзема

Екземата е неприятно кожно заболяване, от което са засегнати милиони хора по света. Учените са установили, че арниката е много подходяща, ако страдате от подобно състояние. Много често специалистите изписват на пациентите си кремове, които в състава си съдържат и арника, защото тя спомага за облекчаване на сърбежа, който често съпровожда екземата.

Косопад

Екстрактът от арника стимулира обновяването на скалпа и помага за подсилването на косата, като така предпазва от косопад. Той често се комбинира с екстракти от други растения като лайка за направата на шампоани.

Пърхот

Арниката спомага за очистването на излишния себум и омазняване от скалпа и възстановяване на блясъка на косата. Чрез премахване на замърсяванията и излишното омазняване шампоанът със съдържание на арника помага и ако страдате от пърхот.

Стрии

Веднъж появили се стриите много трудно могат да изчезнат. Те могат да се появят при рязка загуба на тегло или след бременност. За да редуцирате стриите по тялото си може да използвате гел от арника. Прилагайте от гела поне 3-4 пъти дневно, за да получите резултат.

Артрит

Както споменахме по-рано арниката има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат много полезни за хората, които страдат от артрит. Отоците, болката и сковаността в ставите от които се оплакват пациентите с това заболяване могат да бъдат облекчени с употребата на лосион или гел от арника.

Здрави зъби

В много от водите за уста се добавя екстракт от арника, защото това растение е много полезно и за доброто състояние на нашата устна кухина. Употребата на вода за уста с арника намалява риска от бактериални инфекции, като пиорея и гингивит.

Депресия и стрес

В допълнение към всички изброени досега полезни свойства на арниката специалистите по хомеопатия съобщават, че тя може да се използва и за облекчаване на състояния като депресия или емоционален дискомфорт. За подобни цели най-често може да се намери под формата на сашета, които помагат за възстановяване на емоционалният баланс и спокойствие.