Начало / Красота и здраве / Домашни методи за справяне с ранно посивяване на косата

Домашни методи за справяне с ранно посивяване на косата

авг. 9, 2016

посивяване на косата

Преждевременното посивяване се среща както при мъжете, така и при жените. То ги кара да се притесняват за външния си вид. Посивяването може да е наследствено или да се дължи на лошо хранене, хормонален дисбаланс, тютюнопушене, стрес или болести на щитовидната жлеза.

Посивяването на косата настъпва когато се намали продукцията на пигмента меланин, който е отговорен за цвета на косата. Обикновено този процес настъпва постепенно с възрастта, но понякога може да започне по-рано. Продукцията на меланин може да намалее в резулат на някои от следните причини:

  • високи нива на стрес
  • генетична определеност
  • недостатъчен прием на хранителни вещества и дефицит на витамин Б12
  • лоши навици, като тютюнопушене, алкохолизъм и злоупотреба с наркотични субстанции.

Как да се справите с преждевременното посивяване на косата?

Някои натурални продукти могат да ви помогнат в тази борба, като ще подобрят и общото ви здравословно състояние. Не трябва да забравяте обаче, че ще е нужно тези продукти да подействат и ще трябва да ги ползвате известно време.

Кокосово масло

Кокосовото масло може да направи чудеса за вашата коса. То ще помогне за нейната хидратация, ще стимулира растежа и косата ще изглежда по-бляскава. Кокосовото масло може да спре ранното посивяване на косата, защото е изключително наситено с антиоксиданти. За да се възползвате от неговите полезни свойства смесете 3 супени лъжици лимонов сок с разтопено кокосово масло, за да се получи количество, което да е достатъчно за косата ви. Нанесете го върху косата и оставете един час, за да подейства. Повтаряйте тази процедура един път седмично, докато получите желания резултат.

Авокадо

Учените са доказали, че авокадото е особено подходящо, ако желаем да хидратираме косата си или да се справим с преждевременно посивяване на косата. Авокадото съдържа минерали, мастни киселини и витамин Е, които подхранват косата. Намачкайте едно авокадо и нанесете полученото пюре върху косата и скалпа.

Лук

Смята се, че сокът от лук може да бъде изключително подходящо домашно средство за справяне с преждевременно посивяла коса. Наскоро учените установиха, че при посивяването на косата се натрупва водороден пероксид в космените фоликули и се намалява количеството на естествения антиоксидант каталаза. Сокът от лук повишава количеството именно на този антиоксидант. Нанесете сок от лук в основата на скалпа и го оставете за 30 минути да подейства. Повтаряйте тази процедура всеки ден за няколко седмици.

Розмарин

Тази билка в последно време е често използвана в продуктите за грижа за коса, защото стимулира растежа и спомага за поддържане на естествения цвят на косата. Розмаринът съдържа много антиоксиданти, които се борят с преждевременното посивяване на косата. Запарете в около половин литър вода листа от розмарин и градински чай. Оставете сместа да отпочине за една нощ и след това нанесете от отварата върху косата. Изчакайте 30 минути и след това измийте косата. Повтаряйте процедурата веднъж седмично докато забележите видими резултати.