Начало / Красота и здраве / Причини за поява на бели петна по кожата

Причини за поява на бели петна по кожата

ное. 29, 2018

бели петна по кожата

Бели петна по кожата се появяват, когато спре продукцията на меланин от меланоцитите. Често те протичат безсимптомно и не са причина за безпокойство. Понякога обаче може да има сърбеж, да бъдат покрити от люспи. Бели петна по кожата може да се наблюдава при редица заболявания, поради което е важна консултацията с дерматолог.

Ето някои по-чести причини за депигментация на кожата:

Витилиго

Витилигото се характеризира с появата на бели петна по кожата. В тези депигментирани участъци липсват меланоцити – клетки, произвеждащи пигмента меланин. Причината за заболяването все още е неизвестна. Предполага се, че има автоимунна генеза.

Началото на болестта най-често е преди 20- годишна възраст. По кожата се появяват рязко ограничени бели петна. Обикновено се локализират по откритите части на тялото – лице и ръце, но може да се обхване цялото тяло. Лигавиците на устата и гениталиите също могат да бъдат засегнати. Космите в депигментираните участъци побеляват.

Склерозиращ лишей (Lichen sclerosus)

Склерозиращият лишей е рядко заболяване, което се среща по-често при жени в менопауза. Протича с бели пъпчици по кожата, които могат да се сливат в плаки. Локализират се по гърдите и гърба, но най-често са по външните гениталии – вулвата при жените и препуциума при мъжете. В повечето случаи липсват други симптоми освен кожния обрив. Понякога обаче може да има силен сърбеж, болезненост, затруднено уриниране, болка при полов контакт. Склерозиращият лишей се счита за предраково заболяване.

Разноцветен лишей (Pityriasis versicolor)

Разноцветният лишей се причинява от Pityrosporum ovale – вид гъбичка, която нормално се открива по кожата. Под влияние на различни фактори (висока околна температура, влага, повишено изпотяване, отслабен имунитет) тези гъбички започват да растат неконтролируемо и променят пигментацията на кожата.

Заболяването се характеризира с появата на петна по кожата, които могат да имат различен цвят – бал, червен, жълтокафяв. Най-често се откриват в областта на врата, гърдите, гърба, мишниците. Първоначално петната са с големина няколко милиметра, но постепенно те нарастват, сливат се и обхващат големи участъци. Могат да бъдат покрити с фини сквами, понякога има лек сърбеж.

Бял лишей (Pityriasis alba)

При белият лишей по кожата се появяват червени, люспести и сърбящи петна. Те изчезват спонтанно с времето или избледняват и остават като бели петна. Обикновено петната се откриват по лицето, но може да се появят и по врата, раменете, ръцете.

Белият лише най-често се наблюдава при деца на възраст между 3 и 16 години, като причината за възникването му не е известна. Счита се, че вероятно е лека форма на атопичен дерматит.

Милиум (бели точки)

Милиумът представлява малка субепидермална киста, съдържаща кератин. Различават се първични и вторични милиуми. Първичните милиуми възникват от задържан подкожно кератин, докато вторичните милиуми се свързват с увреждане на кожата от травма, възпаление, изгаряне, може да бъдат страничен ефект от лечение с някои лекарства.

Появяват се бели, твърди, безболезнени подутини, с размер 1-4 мм, които се разполагат най-често по кожата около очите, носа, бузите. Срещат се при хора от всички възрасти, особено често при бебета.

Идиопатична гутатна хипомеланоза (слънчеви петна)

Идиопатичната гутатна хипомеланоза е доброкачествено състояние, което се характеризира с появата на малки бели петна по кожата. Най-често се откриват по ръцете и краката. Засягат се по-често жени на възраст над 40 години със светла кожа.

Смята се, че идиопатичната гутатна хипомеланоза възниква в резултат на експозицията на слънце, при което се увреждат меланоцитите.

Бели петна по кожата се наблюдават още при псориазис, при вторичен сифилис  – появяват се депигментирани петна и при други дерматози.

Прочетете за:
Витилиго
Какво представлява лихен склерозус?