Начало / Красота и здраве / Причини за суха кожа на лактите

Причини за суха кожа на лактите

дек. 28, 2017

суха кожа на лактите

Кожата на лактите се отличава с някои специфични различия. Тя е по-дебела, за да може да устои на механичните въздействия, има повече гънки и е по-суха, защото тази област има много по-малко мастни жлези, секретиращи себум.

Кожата на лактите освен суха понякога може да бъде груба, люспеста, зачервена и да има сърбеж. Възможно е кожата да бъде хиперпигментирана и да придобие по-тъмен цвят.

Сухата кожа на лактите може да се дължи на различни състояния, вариращи от инфекции до алергични реакции или дерматит.

Ето някои по-чести причини за суха кожа на лактите:

Климат

Високата температура, ниската влажност, както и студеното и ветровито време могат да допринесат за дехидратацията на кожата и да предизвикат сухота на лактите.

Отоплителните уреди във вашия дом могат да бъдат фактор, допринасящ за изсушаване на лактите, тъй като те имат тенденция да намаляват влажността на въздуха.

Горещ душ или вана

Ако взимате горещ душ или вана твърде често има опасност кожата ви, включително и на лактите да стане твърде суха и дори напукана. Ето защо е важно след гореща вана да използвате подходящ хидратант.

Сапуни, прахове, омекотители за дрехи

Продуктите за къпане и пране, които използвате повлияват съществено върху състоянието на кожата ви. Химичните вещества, които те съдържат влизат в директен контакт с кожата и могат да причинят дехидратацията й.

Слънчевите лъчи

Слънчевите лъчи са полезни за кожата, тъй като подпомагат синтеза на витамин Д, но продължителното излагане на слънце може значително да увреди кожата. Тя постепенно губи своята влага и еластичност, става суха и набръчкана.

Механични фактори върху лактите

Например навикът да седите на масата, облегнати на лактите си в продължение на часове може да направи кожата на лактите ви по-груба.

Дерматит

Дерматитът представлява възпалителна реакция на кожата, предизвикана от химични, физични, биологични дразнители, с които кожата е влезнала в контакт. Кожата може да бъде, зачервена, суха люспеста. При алергичен дерматит се наблюдава сърбеж.

Характерно е засягането на кожата на лактите при херпетиформен дерматит, който се свързва със свръхчувствителност към глутена. Кожата е зачервена, има силен сърбеж, появяват се мехури, които се пукат и се образуват корички.

Други причини за суха кожа на лактите са:

Псориазисът е кожно заболяване, което най-често засяга лактите и колената. Характеризира се с ускорен растеж на кожните клетки. Появяват се надигнати, овални плаки, покрити с бели люспи, а околната кожа е зачервена, има силен сърбеж. Псориазисът се повлиява от фототерапия с ултравиолетови лъчи.

  • Склеродермия

Склеродермията е заболяване на съединителната тъкан и малките съдове. В кожата се натрупва колаген, при което тя става по-плътна, суха и опъната. Най-често се засягат горните крайници и лицето.

  • Диабет

При диабет се увреждат множество органи, включително и кожата. Лошият контрол на кръвната захар е причина за дехидратация. Сухата кожа при диабетици може да е резултат и от лошата циркулация, която да доведе до забавяне функцията на потните жлези. Намаленото изпотяване може да се дължи и на увреждане на нервите, инервиращи потните жлези.

  • Хормонални нарушения

Например понижените нивата на тиреоидните хормони при хипотиреоидизъм са причина за поява на суха, груба и лющеща се кожа. Дефицитът на витамин А, Е, на някои минерали също може да предизвика сухота на кожата на лактите.