Начало / Красота и здраве / Причини за суха, лющеща се кожа

Причини за суха, лющеща се кожа

мар. 23, 2018

Причини за суха, лющеща се кожа

Има редица причини за суха и лющеща се кожа – от генетична предразположеност до гъбична инфекция. Добрата новина е, че това състояние не е заразно. Но пък може да бъде изключително неприятно и дразнещо, в редки случаи дори би могло да е признак на някои по-сериозни заболявания.

Нормално нашето тяло образува 30 000 до 40 000 нови кожни клетки, които заменят по-старите. Вие не усещате как кожните клетки нарастват и не би трябвало да виждате как те отпадат.

Най-външният слой на нашата кожа се състои от смес от мъртви кожни клетки и естествени мазнини, което помага за задържането на влагата в кожата. Ако този слой е увреден и влагата не успява да се задържа, тогава и процесът по обновяване на кожните клетки може да се наруши. В резултат на това кожата може да се изсуши и да започне да се лющи. Остаряването, излагането на слънце, силните химикали, някои лекарствени средства и заболявания могат също да причинят изсушаване на кожата.

По-честите причини за суха и лющеща се кожа са:

Екзема (атопичен дерматит)

Ако вие или вашето дете имате червени, люспести и сърбящи плаки по тялото си, най-вероятно страдате от екзема. При децата състоянието отшумява с времето, но то може да се появи и при възрастни. Дерматолозите смятат, че екземата се дължи на комбинация от генетична предразположеност и въздействието на някои фактори от външната среда.

Псориазис

Сребристите люспи, покриващи зачервени кожни участъци са един от симптомите, по които може да се разпознае псориазисът. Според лекарите това заболяване се дължи на дефект на имунната система, при който тя атакува собствените си кожни клетки. Новите кожни клетки растат по-бързо от нормалното, докато старите не успяват да отпаднат навреме. Те се слепват и в резултат на това по тялото се появяват дебели, сърбящи бели плаки.

Себореен дерматит

Появата на бели или жълтеникави мазни плаки по по-омазнените части на тялото, като нос, вежди, скалп или гръдната област най-често се дължи на себореен дерматит. Този кожен проблем засяга възрастни между 30 и 60 години, като повече случаи се наблюдават сред мъжкия пол. Характерно за себорейният дерматит е, че се редуват периоди на обостряне на състоянието и периоди без оплаквания. Стресът или студеното време могат да отключат вашето заболяване и да станат причина за поява на нови кожни плаки.

Тинеа верзиколор

Сухата лющеща кожа може да бъде причинена и от размножаване на гъбички в повърхностните слоеве на кожата – състояние, известно като тинеа верзиколор. При нея в областите на тялото, където се наблюдава най-интензивно изпотяване се появяват сухи и люспести плаки. Тинеа верзиколор е по-характерна за тропичните и субтропични региони на света, където и дневните температури са по-високи.

Напредване на възрастта

С годините кожата ни започва да губи способността си да задържа водата в себе си. Колкото повече остарявате, толкова повече и кожата ще изтънява, а това я прави по-податлива на действието на вредни въздействия, като студено време, гореща вода, химически вещества, използвани за почистване в домакинството и др. Едно от най-простите решения за справяне със сухата кожа е ежедневното овлажняване.