Начало / Красота и здраве / Някои по-чести проблеми на косата и скалпа

Някои по-чести проблеми на косата и скалпа

ян. 16, 2017

коса

Изборът на подходяща прическа и добре поддържаната и здрава коса могат много да подпомогнат добрия външен вид. Затова и косопадът или пърхотът например, които са често срещани проблеми са изключително стресиращи за жените и могат да понижат силно самочувствието им. Всеки от нас се е срещал поне веднъж през живота си с някакъв проблем с косата си. За щастие има много натурални продукти, които могат да помогнат да имаме добре изглеждаща коса.

Някои от по-честите проблеми на косата и скалпа са:

Пърхот

Това е проблемът, за който съобщават най-много жени. Пърхотът се проявява като малки бели люспи по скалпа. Причините за неговата поява могат да бъдат най-различни, като заболявания на стомашно-чревния тракт, спазване на много строга, ограничаваща диета и други заболявания. Стресът у дома или на работното място и претоварването също могат да станат причина за поява на пърхот.

Накъсани краища

Ако косата се изсуши прекомерно или се изтощи тя може да стане по-лесно къслива и краищата да започнат да се накъсват. Това много често се получава ако жената редовно третира косата си с различни химични продукти и я подлага често на силна температура, за да я оформи. Използването на балсам при миене на косата може много да помогне за възстановяването на нейната мекота и да подпомогне по-добрият й вид.

Косопад

При жените често се наблюдава изтъняване на косата в резултат на стрес, прием на някои медикаменти, промяна в хормоналния баланс или настъпване на менопауза. При женския пол по-рядко се среща оплешивяване, подобно на това при мъжете.

Някои практики като честото носене на косата в конска опашка или честото боядисване и използване на приспособления за оформяне на косата могат да доведат до косопад.

Суха коса

Косата се нуждае от овлажняване, за да изглежда здрава и блестяща. Понякога честото миене на косата или нейното боядисване могат да доведат до изсушаване. Други причини за суха коса:

  • строга ограничителна диета
  • честа експозиция на слънце и вятър
  • използване на силен, изсушаващ косата шампоан

За да задържите влагата в косата се старайте да не я миете всеки ден и използвайте възможно най-натурален шампоан, който да овлажни косата. Освен това след измиване с шампоан използвайте балсам за допълнително подхранване. Ограничете използването на сешоар, преса или маша за оформяне на косата, защото те допълнително изсушават и изтощават косата.

Мазна коса

По повърхността на скалпа са разположени малки мастни жлези, които имат функцията да го подхранват със себума, който произвеждат. Когато обаче тези жлези работят по-усилено от нужното могат прекалено да омазнят скалпа и косата. Мазната коса изглежда сплескана и безжизнена. Ако страдате от прекалено омазняване на косата използвайте мек шампоан, който е произведен специално да намали продукцията на себум.