Начало / Красота и здраве / Псориазис на ноктите – методи за справяне

Псориазис на ноктите – методи за справяне

апр. 13, 2018

псориазис на ноктите

Псориазисът е хронично заболяване, което по тежест може да варира от леко до много тежко. В резултат на увреждане на имунната система кожните клетки на пациентите с псориазис се възпроизвеждат много бързо. Това заболяване може да засегне кожни участъци по цялото тяло, включително и ноктите.

Псориазисът на ноктите засяга около 50% от всички пациенти с псориазис. Един от първите симптоми е промяната в цвета на ноктите. Те може да започнат да изглеждат зеленикави, жълти или кафяви.

Други по-чести симптоми са появата на бели петна под нокътната плочка, малки вдлъбвания върху външната повърхност на ноктите, задебеляване и втвърдяване на ноктите, което ги прави още по-трудни за поддръжка.

При пациентите с нокътен псориазис много по-често се наблюдават и гъбични инфекции, поради увреждането на имунната система. Те се поддават много трудно на лечение и са свързани с болезненост и дискомфорт за пациентите.

Нокътният псориазис в повечето случаи не е толкова болезнен за пациентите, но пък поради факта, че ноктите им не изглеждат особено добре пациентите чувстват често срам.

Ето и някои домашни методи, с помощта на които може да се справите с псориазис на ноктите:

Грижете се добре за ноктите си

За да попречите на нокътният псориазис да прогресира е особено важно да полагате редовни грижи за ръцете и краката си. Това е най-ефективният начин за справяне с проблема.

– Винаги поддържайте ноктите си с добра дължина – най-добре е те да са къси, за да се намали риска от инфекция. Използвайте пила, за да оформите ръбчетата.

– Когато миете чинии или боравите с някакви химически препарати винаги носете ръкавици. Латексовите ръкавици обаче не се препоръчват във вашето състояние.

– Носете удобни обувки, които оставят достатъчно пространство на краката ви и не ви стягат.

Кокосово масло

Ако страдате от псориазис на ноктите е изключително важно да поддържате кожата на ръцете и краката хидратирана, особено след контакт с вода. Един от най-добре хидратиращите продукти е кокосовото масло. То е богато на средноверижни мастни киселини, които имат естествени противогъбични свойства.

Глицерин

Друг много добър продукт за задържане на влагата в кожата е глицеринът. Смесете равни количества глицерин и вода. От получената смес нанесете върху кожата  и оставете да подейства за 30-40 минути.

Алое вера

В резултат на псориазиса ноктите могат да станат по-тънки и чупливи. Алое верата може да предпази ноктите ви от начупване и да ги подсили. Освен това то има и противовъзпалителни свойства и подсилва имунната система.

Извлечете гела от едно листо алое вера. Нанесете от гела върху ноктите. Изчакайте напълно да попие. Повтаряйте тази процедура 2-3 пъти дневно.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е много добро домашно средство при нокътен псориазис. Той помага да възстанови нормалното рН на кожата и ще ви предпази от гъбични инфекции. Смесете една част ябълков оцет към 3 части хладка вода. Накиснете ноктите си в тази смес за 10-15 минути. След това подсушете ноктите си и нанесете хидратиращ крем.