Начало / Красота и здраве / Съвети за красиви стъпала

Съвети за красиви стъпала

авг. 25, 2016

стъпала

През летния сезон краката ни са на показ и за жените, както и за мъжете е важно краката им да изглеждат добре. Понякога това е трудна задача, защото краката и стъпалата са изложени на много напрежение. Все пак стъпалата поддържат тежестта на тялото ви. Може да предприемете някои стъпки, за да подобрите външния вид на стъпалата си и да не се смущавате да носите отворени обувки през лятото.

Носете обувки по мярка

Някои хора прекарват целия си ден на крак и ако не носите обувки, които са ви удобни и по мярка това може да доведе до неприятни болки в краката и недотам добър външен вид на стъпалата. Ако обувките ви стягат ще се появят неприятни и болезнени мехури. Трябва да внимавате и с новите обувки, които си купувате. На повечето им трябва известно време, за да се отпуснат. Докато това стане, по-добре ги носете по няколко часа вкъщи преди да тръгнете с тях навън за по-дълго време.

Накисвайте краката си в топла вода

С времето кожата на стъпалата загрубява. За да поддържате кожата на стъпалата мека и чиста трябва поне веднъж седмично да ги накисвате в топла вода. Към водата може да добавите няколко капки зехтин или етерично масло. Изчакайте 10-15 минути кожата на стъпалата да омекне и след това с помощта на пемза може да отстраните мъртвите клетки от най-повърхностния слой на кожата.

Оставете краката ви да дишат

След като се приберете у дома най-добре свалете обувките си и ходете вкъщи боси. Чорапите задържат влагата в краката и това е предиспозиция за развитие на гъбички. Редовно сменяйте чорапите си и избирайте такива с високо съдържание на памук, защото той абсорбира най-добре влагата.

Режете редовно ноктите на краката

Изрязвайте редовно ноктите на краката и обръщайте внимание на ъгълчетата на ноктите. Изрязвайте старателно и тях, защото ако носите стегнати обувки ъгълчето на нокътя може да се вбие в кожата и да се образуват врастнали нокти.

Овлажнявайте кожата на стъпалата

Кожата в областта на стъпалата не притежава мастни жлези и лесно може да се изсуши. Затова е и важно редовно да овлажнявате кожата. В края на деня измийте краката си, подсушете добре кожата и нанесете овлажняващ крем за крака. Нанасяйте крем и между пръстите, защото това е област на която хората често не обръщат внимание и кожата там много лесно се изсушава.

Подобрете кръвообращението в областта на краката

Тъй като голяма част от нас прекарват деня си на крак това води до влошаване на кръвообращението в областта на краката. След работния ден легнете и поставете под краката си възглавница, за да позволите на кръвта натрупала се в тях да се оттече. Освен това може да масажирате стъпалата, за да стимулирате притока на кръв към тях и да почувствате облекчение след тежкия работен ден.