Начало / Красота и здраве / Как сънят помага да изглеждаме красиви?

Как сънят помага да изглеждаме красиви?

дек. 2, 2016

сън

Ако се е случвало да се погледнете в огледалото след нощ, в която не сте поспали добре знаете, че тогава не изглеждате по най-добрия начин. Сънят е нужен на нашето тяло, за да се възстанови след цялото физическо и психическо натоварване през деня. За съжаление много често натовареният ни график и много задачи за изпълнение не ни позволява да спим така нужните 8 часа на денонощие. Недоспиването може да се отрази негативно както на нашето емоционално състояние, така и на външния ни вид.

Ако се чудите защо трябва да се опитате днес да си легнете навреме ето и някои от полезните свойства на съня за вашия външен вид:

По-добър тен на кожата

Когато сте се наспали кожата ви изглежда също отпочинала. Докато спите кожните клетки се обновяват, като през нощта тези клетки са двойно по-активни. Достатъчното време за сън ще даде нужното време на кожата да се възстанови от вредното въздействие на ежедневния стрес, мръсния въздух и слънчевите лъчи. Ако често недоспивате кожата ви ще бъде по-суха и отпусната. Освен това по време на сън се отделя хормона на растежа, който стимулира продукцията на колаген, за който знаете, че е изключително важен за еластичността, за добрия вид на кожата и по-малкото бръчки.

Добре изглеждаща коса

Добрият сън през нощта помага на косата ви да порасне дълга и здрава. Това се дължи на мелатонина, който тялото ви отделя по време на сън. Друг плюс на съня е, че се регулират нивата на хормона кортизол. Кортизолът е стресов хормон и ако неговите нива не са регулирани това може да се отрази на общото ви състояние, включително и на вида на косата.

Намаляване на тъмните кръгове и подпухналите очи

Хората, които често недоспиват са забелязали, че около очите им започват да се образуват тъмни кръгове и след сън очите им са подпухнали. Смята се, че основната причини за подпухването на зоните около очите е задръжката на течности, но според специалистите достатъчният сън през нощта позволява на тялото да се освободи от ненужните течности. Друго, което съветват специалистите е да ограничите приема на сол и алкохол вечер, за да намалите риска от задръжка на течности.

Намалява риска от акне

Друга причина, поради която трябва да спите достатъчно е факта, че сънят намалява риска от поява на акне. Когато тялото не получи нужното за възстановяване време то става по-податливо към инфекции и възпаление, а именно възпалението е в основата на акнето.