Начало Красота и здраве Сърбеж по ръцете – причини

Сърбеж по ръцете – причини

сърбеж по ръцете
сърбеж по ръцете

Сърбежът по ръцете обикновено не е признак на нещо сериозно и често изчезва от само себе си. Рядко този симптом може да се дължи на по-сериозно заболяване.

Какви са причините за сърбеж по ръцете?

Едни от най-честите причини за сърбеж по ръцете са:

  • суха и увредена кожа

Сухата кожа, причинена от зимното време е най-честата причина за поява на сърбеж по ръцете. Прекаленото търкане, почистване също може да раздразни кожата и да причини сухота, напукване, лющене и сърбеж.

  • екзема по ръцете (контактен дерматит)

Множество химични и физични вещества могат да предизвикат контактен дерматит (възпаление на кожата). В резултат кожата става зачервена, оточна, може да има мехурчета, болка и сърбеж.

Чести дразнители са перилни и почистващи препарати, киселини, основи, метали (от бижута, часовници), каучук, пестициди, растения и др.

Повишен риск от развитие на екзема на ръцете има при хора с професии, при които ръцете са изложени на прекомерна влага или агресивни химикали, например чистачи, миячи, фризьори, механици и др.

  • атопичен дерматит

Атопичният дерматит е наследствено алергично кожно заболяване. При възрастните кожата е суха, лющеща се и сърбяща.

  • дисхидротична екзема

Дисхидротичната екзема (дисхидрозата) е състояние на кожата, при което по дланите и пръстите на ръцете се образуват малки, сърбящи мехурчета, изпълнени с течност. Те се пукат, кожата се бели, става суха, напукана, задебелена.

Точната причина за дисхидротичната екзема не е напълно известна, въпреки че често се съчетава с други сезонни алергии, гъбични инфекции, с топло и влажно време.

Обикновено мехурчетата отзвучават с течение на времето.

  • реакция към медикаменти

Сърбеж по ръцете може да се получи като страничен ефект от приема на някои лекарства, например лекарства за лечение на високо кръвно налягане.

  • пустулозен псориазис

Пустулозният псориазис е рядка форма на псориазис, която се характеризира с образуване по кожата на бели пустули – мехури, изпълнени с гной. Те лесно се пукат и могат да бъдат изключително сърбящи и болезнени. Пустулите могат да бъдат широко разпространени (генерализирана форма) или локализирани в определени области, например персистиращ акродерматит – пустулите са по върха на пръстите на ръцете и краката.

  • палмо-плантарна пустулоза

Палмо-плантарната пустулоза е хронично заболяване, при което по дланите и стъпалата се появяват стерилни пустули. Те се пукат и се образуват жълтеникави корички. Кожата е сърбяща и болезнена.

Причината за заболяването е неизвестна. Среща се по-често при жени. Асоциира се с псориазис вулгарис, често пациентите с палмо-плантарна пустулоза имат и плакатен псориазис.

Крастата е кожна инфекция, която се причинява от кърлежи. Основните симптоми са силен сърбеж, обрив (пъпчеци, мехурчета) и кожни ходове, причинени от паразита. Най-често се засягат дланите и пръстите на ръцете.

Крастата обикновено се разпространява чрез директен, интимен контакт кожа до кожа с лице, което има краста, обикновено при спане в едно легло.

  • диабет

Има няколко причини, поради които човек с диабет може да изпитва сърбеж. Една от тях е диабетната периферна невропатия. Високите нива на кръвна захар причиняват увреждане на нерви, особено тези в краката и ръцете.

Еруптивната ксантоматоза е друго усложнение на диабета, което може да причини сърбеж. Характеризира се с появата на малки, жълти, сърбящи подутини по кожата, най-често на краката и ръцете.