Начало / Красота и здраве / Сърбеж по ръцете – причини

Сърбеж по ръцете – причини

юни 7, 2022

сърбеж по ръцете

Сърбежът по ръцете обикновено не е признак на нещо сериозно и често изчезва от само себе си. Рядко този симптом може да се дължи на по-сериозно заболяване.

Какви са причините за сърбеж по ръцете?

Едни от най-честите причини за сърбеж по ръцете са:

Суха и увредена кожа

Сухата кожа, причинена от зимното време е най-честата причина за поява на сърбеж по ръцете. Прекаленото търкане, почистване също може да раздразни кожата и да причини сухота, напукване, лющене и сърбеж.

Екзема по ръцете (контактен дерматит)

Множество химични и физични вещества могат да предизвикат контактен дерматит (възпаление на кожата). В резултат кожата става зачервена, оточна, може да има мехурчета, болка и сърбеж.

Чести дразнители са перилни и почистващи препарати, киселини, основи, метали (от бижута, часовници), каучук, пестициди, растения и др.

Повишен риск от развитие на екзема на ръцете има при хора с професии, при които ръцете са изложени на прекомерна влага или агресивни химикали, например чистачи, миячи, фризьори, механици и др.

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е наследствено алергично кожно заболяване. При възрастните кожата е суха, лющеща се и сърбяща.

Дисхидротична екзема

Дисхидротичната екзема (дисхидрозата) е състояние на кожата, при което по дланите и пръстите на ръцете се образуват малки, сърбящи мехурчета, изпълнени с течност. Те се пукат, кожата се бели, става суха, напукана, задебелена.

Точната причина за дисхидротичната екзема не е напълно известна, въпреки че често се съчетава с други сезонни алергии, гъбични инфекции, с топло и влажно време.

Обикновено мехурчетата отзвучават с течение на времето.

Реакция към медикаменти

Сърбеж по ръцете може да се получи като страничен ефект от приема на някои лекарства, например лекарства за лечение на високо кръвно налягане.

Пустулозен псориазис

Пустулозният псориазис е рядка форма на псориазис, която се характеризира с образуване по кожата на бели пустули – мехури, изпълнени с гной. Те лесно се пукат и могат да бъдат изключително сърбящи и болезнени. Пустулите могат да бъдат широко разпространени (генерализирана форма) или локализирани в определени области, например персистиращ акродерматит – пустулите са по върха на пръстите на ръцете и краката.

Палмо-плантарна пустулоза

Палмо-плантарната пустулоза е хронично заболяване, при което по дланите и стъпалата се появяват стерилни пустули. Те се пукат и се образуват жълтеникави корички. Кожата е сърбяща и болезнена.

Причината за заболяването е неизвестна. Среща се по-често при жени. Асоциира се с псориазис вулгарис, често пациентите с палмо-плантарна пустулоза имат и плакатен псориазис.

Краста

Крастата е кожна инфекция, която се причинява от кърлежи. Основните симптоми са силен сърбеж, обрив (пъпчици, мехурчета) и кожни ходове, причинени от паразита. Най-често се засягат дланите и пръстите на ръцете.

Крастата обикновено се разпространява чрез директен, интимен контакт кожа до кожа с лице, което има краста, обикновено при спане в едно легло.

Диабет

Има няколко причини, поради които човек с диабет може да изпитва сърбеж. Една от тях е диабетната периферна невропатия. Високите нива на кръвна захар причиняват увреждане на нерви, особено тези в краката и ръцете.

Еруптивната ксантоматоза е друго усложнение на диабета, което може да причини сърбеж. Характеризира се с появата на малки, жълти, сърбящи подутини по кожата, най-често на краката и ръцете.