Начало / Красота и здраве / Какво могат да издадат устните ви за вашето здравословно състояние?

Какво могат да издадат устните ви за вашето здравословно състояние?

юни 21, 2016

устни

Състоянието на устните ви може да издаде много за това какво е вашето здравословно състояние. Кожата на устните ви е изключително тънка и ранима. Освен това устните не разполагат с жлези, които да овлажняват кожата и затова те много лесно се напукват и изсъхват.

Много често хората не обръщат достатъчно внимание на този малък орган в тялото си, но не трябва да забравяте, че устните се нуждаят от хидратация и защита. Понякога обаче въпреки грижите те се напукват и изгубват добрия си външен вид. Тази промяна може да се дължи на някакъв здравословен проблем, за който не знаете. Именно затова е важно ако забележите промяна, която не може да се обясни със студеното време например да се консултирате с лекар. Някои от промените по устните, които могат да са индикатор за здравословен проблем са:

Сухи устни

Едва ли има човек, който да не се е оплаквал някога от изсъхване на кожата на устните. Най-често този проблем се дължи на дехидратация или на сухото време. Ако обаче си набавяте достатъчно течности, а устните ви продължават да бъдат сухи, това може да бъде симптом на алергия. Тя може да се дължи на редица неща: от грима, който използвате до храната, която ежедневно приемате. Ако страдате от сухи устни трябва да знаете, че не е подходящо да ги облизвате в желанието си да ги овлажните, защото слюнката допълнително ги изсушава. По-добре използвайте балсами за овлажняване.

Напукани ъгли

Напукването на устните в ъглите може да бъде признак на гъбична инфекция. Такъв вид инфекция на устните се наблюдава най-често при диабетици, при които нивата на кръвната захар са високи.

Друга причина за напукване на устните в ъглите е състоянието Ангуларен хейлит, при който също може да се наблюдават и язви във вътрешността на устата. Той се дължи най-често на лоша диета и липса на витамини, а в по-редки случаи на гъбична инфекция.

Херпес

Появата на херпес по устните се дължи на активизиране на херпесния вирус, в повечето случаи поради отслабване на имунната система. Херпесният вирус е силно заразен и веднъж след като сте се заразили с него той ще остане да циркулира в тялото ви и ще се активизира при спадане на имунитета ви.

Бледи устни

Ако устните ви са загубили привлекателния си розов цвят и са станали бледи това най-вероятно се дължи на анемия. В по-редки случаи бледите устни могат да са признак на ниски нива на кръвната захар или недостатъчна експозиция на слънце. По-притеснително е когато устните ви придобият синкав цвят. Когато това се случи означава, че до тях не стигат достатъчно кръв и кислород, най-често поради сърдечен или белодробен проблем.

Подуване на устните

Отокът на устните е един от най-манифестните признаци на алергична реакция. Лекият оток на устните може да се дължи на алергия към червилото или пастата за зъби, които ползвате.