Начало / Красота и здраве / Какви видове фоликулит има? 2-ра част

Какви видове фоликулит има? 2-ра част

авг. 21, 2018

видове фоликулит

Други видове повърхностни фоликулити (освен разгледаните в първата част на статията) са:

  • Псевдофоликулит на брадата

Това е често състояние, което се причинява от враснали косми в областта на брадата. Засяга по-често мъже с къдрави косми. Може да се наблюдава и в интимната зона при двата пола. Травмирането на кожата при бръснене позволява на бактериите да навлезнат в космения фоликул и да причинят възпаление.

  • Фоликулит от грам-отрицателни бактерии

Най-чест е т. нар. псевдомонас фоликулит. Той се причинява от грам-отрицателния бактерий Псевдомонас аеругиноза, който може да се срещне например в лошо поддържани плувни басейни. Симптомите обикновено се появяват до 72 часа след експозицията. Установяват се малки, червени, сърбящи пъпки, които могат да се превърнат в изпълнени с гной мехурчета или в пустули.

  • Фоликулит, причинен от гъбички

Най-често се среща фоликулит, причинен ог гъбички от род Pityrosporum (Malasseria). Тези гъбички се срещат нормално по кожата на здрави хора, но се активират при повишена активност на мастните жлези, при топъл и влажен климат. Наблюдава се главно при тийнейджъри и млади мъже. Откриват се пустули по гърба, гърдите, раменете, лицето.

Видове дълбок фоликулит

При дълбок фоликулит е налице възпалени на целия космен фоликул.

Sycosis vulgaris (Sycosis barbae)

Представлява хронична инфекция, която засяга космения фоликул в дълбочина. Най-честият причинител е Стафилококус ауреус. Появява се само при мъже след пубертета. Обикновено се локализира в областта на брадата и мустаците. Наблюдават се множество пустули, а кожата е неравна, зачервена и инфилтрирана. Възможно е да настъпи загуба на космите и да се образуват цикатрикси.

Фурункул (цирей)

Фурункулът е остро гнойно-некротично възпаление на космения фоликул, мастната жлеза и околните тъкани, което най-често се причинява от стафилококи. В космения фоликул се формира конусовиден инфилтрат с размери на череша или орех. На върха му има пустула, пронизана от косъм. Околната кожа е червена, топла и болезнена. При разкъсване на пустулата се вижда жълтозелена некротична материя, която се отделя и се формира кратероподобна язва. Образува се цикатрикс.

Карбункул

Карбункулът представлява гнойно-некротично възпаление на няколко съседни космени фоликула. Среща се при хора с отслабени защитни сили, болни от диабет, левкемия и др. Най-често се локализира по врата, гърба, бедрата. Оформя се плътен инфилтрат с размери до 10 см и повече. Върху него има много фоликулярни отвори, от които изтича гной. В центъра на карбункула се оформя язва, която се изпълва с гранулации.

Еозинофилен фоликулит

Еозинофилен фоликулит се среща при болни от СПИН, от някои видове рак. Предполага се, че за възникването му роля имат някои видове гъбички. Симптомите са силен сърбеж и гнойни пъпки по скалпа, лицето, шията и горната част на гръдния кош. Обривът има рецидивиращ характер и често след преминаването му остават по-тъмни петна.

Акне келоид

Акне келоидът е хронично гнойно възпаление на космените фоликули в областта на тила при мъжете. Етиологията не е точно установена. Провокиращ фактор е триенето от твърди яки или ръбове на шапки. В областта на тила се появяват хипертрофични, келоидоподобни плаки.

Прочетете за:
Фоликулит – какви видове фоликулит има? 1-ва част