Начало / Красота и здраве / Фоликулит – видове – 1-ва част

Фоликулит – видове – 1-ва част

авг. 2, 2018

видове фоликулит

Фоликулитът представлява възпаление на един или повече космени фоликули. Обикновено се причинява от бактериална инфекция (най-често Стафилококус ауреус), но може да се дължи и на гъбична или вирусна инфекция, на въздействието на химикали, физическо дразнене (например при бръснене), някои лекарства и др.

Косменият фоликул представлява вдлъбване на епидермиса в дермата. Във всеки космен фоликул се разполага косъм, отваря се изходен канал на мастна жлеза, има и гладкомускулни влакна, които при съкращението си изправят космите.

Косменият фоликул се разделя анатомично на три сегмента:

  • инфундибулум – горна фуниеобразна част, която завършва с отвор на повърхността
  • истмус – къса средна част между изходния канал на мастната жлеза и залавното място на мускула, който осигурява движението на косъма (m. arrector pili)
  • долен сегмент от залавното място на arrector pili до основата на фоликула.

Космени фоликули се откриват по цялото тяло с изключение на дланите, ходилата, пръстите, устните, главичката на пениса, препуциума, малките срамни устни и вътрешната част на големите срамни устни.

Фоликулит се наблюдава предимно по ръцете, краката, гърдите, гърба, бедрата, скалпа и областта на брадата. Може да засегне хора на всяка възраст. По кожата се появяват малки червени пъпчици, които се изпълват с гной. При разкъсването им се образуват жълтокафяви корички.

Какви видове фоликулит има?

В зависимост от това коя част на космения фоликул е засегната се различават повърхностен и дълбок фоликулит. При повърхностният фоликулит е налице възпаление само на инфундибулума или истмуса на космения фоликул, докато при дълбок фоликулит се засяга и долния сегмент.

Някои видове повърхностен фоликулит са:

Представлява гнойно възпаление на устието на космения фоликул, причинено от Стафилококус ауреус. Провокиращи фактори са честото дразнене на кожата при бръснене, епилация, замърсени и тесни дрехи и др. Появяват се eдинични или множествени пустули (гнойни пъпки) с големина на просено зърно. В центъра на пустулата е косъма, а около нея има зачервена зона. След 2-3 дни пустулите се разкъсват, съдържанието им засъхва в корички, които отпадат.

  • Повърхностен бактериален фоликулит

Представлява гнойно възпаление на космения фоликул, което достига до изходния канал на мастната жлеза. Най-честият причинител е Стафилококус ауреус. Тези бактерии нормално се откриват по кожата на човек и не причиняват проблеми, но при наличие на рана навлизат в кожата и причиняват инфекция. Установяват се пустули с размер до лещено зълно, които са заобиколени от зачервен вал. При разкъсване на пустулите се образуват ерозии, които се покриват с крусти. Те отпадат без белег. Еволюцията на заболяването е около един месец.

Прочетете за:
Фоликулит – какви видове фоликулит има? 2-ра част