Начало / Красота и здраве / Червени петна по кожата – причини

Червени петна по кожата – причини

юни 24, 2020

червени петна по кожата

Няма човек, който да не е откривал червени петна по кожата си в някакъв момент от живота си. Най-често се появяват по лицето, гърдите, гърба, ръцете, краката. Могат да бъдат плоски или надигнати, с различна форма и големина, съпроводени или не от сърбеж.

Когато червените петна са плоски, те се означават като макула, а когато са надигнати като папула. Зачервяването на кожата в определена област се означава като еритем.

Има много причини за образуване на червени петна по кожата, така че често е трудно да се каже с точност каква е.

Кои са най-честите причини за поява на червени петна по кожата?

Ето някои от най-честите причини за червени петна по кожата:

Топлинен обрив

Топлинен обрив може да възникне при излагане на висока температура. Дължи се на запушване на потните жлези и задържане на пот в тях. По кожата се появяват малки, червени пъпчици, които предизвикват сърбеж. Топлинният обрив се среща по-често при деца. Обикновено след охлаждане на кожата изчезва.

Петехии (точковидни кръвоизливи)

Петехиите са малки червени точки, които се дължат на кървене от капилярите. Тези петна обикновено са плоски и се появяват по ръцете, краката, корема, седалищната област. В областта на лицето, гърдите могат да се появят след продължително напъване, например при плач, повръщане, раждане.

Други чести причини за поява на петехии са: някои медикаменти, инфекциозни заболявания (напр. мононуклеоза, цитомегаловирусна инфекция, стрептококова ангина, менингококцемия), понижени тромбоцити, дефицит на витамин К, васкулит, травма и др.

Уртикария

Уртикарията е кожно заболяване, което може да има както алергична, така и неалергична генеза. Алергични фактори, провокиращи заболяването са например: храни, медикаменти, полени, ухапване от насекоми, а неалергични фактори са: слънчева светлина, бъбречни, чернодробни и други болести.

Обривът при уртикария е червен, леко надигнат, с различна форма и големина, силно сърбящ.

Чери ангиом

Чери ангиомите (червени бенки) са доброкачествени образувания на кожата, които се състоят от кръвоносни съдове. Най-често се появяват при хора над 30 години. Имат яркочервен цвят, овална форма, могат да бъдат плоски или леко надигнати, а размерите им варират от 1-2 мм до 1 см.

Обикновено чери ангиомите не са причина за безпокойство, освен ако не променят формата, размера, цвета си или започнат да кървят.

Розацея

Розацеята е хронично кожно заболяване, при което главно по кожата на лицето се появяват зачервяване, телеангиектазии (разширени капиляри), папули или пустули. По-често боледуват жени над 30-годишна възраст. Изявата на заболяването се провокира от множество фактори – храни, алкохол, слънчева светлина, стрес и др.

Розов лиший

Розовият лишей е кожно заболяване с ненапълно изяснена инфекциозно-алергична патогенеза. По-често боледуват млади хора (15 – 35 г). Заболяването започва с появата на т. нар. „майчина плака“ – голямо, овално, розово петно, чийто център става жълтеникав, а по периферията има залющване. След 1-2 седмици се появяват множество малки, розови петна главно по гърба, гърдите, корема. Розовият лишей обикновено преминава спонтанно за 4-6 седмици и не се нуждае от лечение.

Кератозис пиларис (гъша кожа)

Кератозис пиларис се характеризира с появата на малки, червени пъпчици по кожата, най-често на бедрата, мишниците. Дължи се на натрупването на кератин в космените фоликули. Среща се в детска възраст и изчезва след 30-годишна възраст.

Други причини за червени петна по кожата са:

  • рубеола
  • скарлатина
  • Лаймска болест
  • краста
  • сепсис
  • лупус
  • рак на кожата
  • болест на Кавазаки и др.